Les 1: Inleiding Omgevingswet
In deze les staan we stil bij de invoering van de Omgevingswet. Ook komt in het kort de hele cursus (op hoofdlijnen) aan bod.
Les 2: Kerninstrumenten
In deze les worden de kerninstrumenten van de Omgevingswet behandeld. Er wordt stilgestaan bij; de omgevingsvisie, het omgevingsplan, omgevingswaarden, omgevingsverordeningen, omgevingsgunning, programma’s en het projectbesluit. Ook komen algemene regels aan bod.
Les 3: Omgevingswaarden en instructieregels
In deze les wordt langer stilgestaan bij de in les 2 behandelde omgevingswaarden. Zo worden de inhoud en de werking van omgevingswaarden uitgebreid behandeld. Ook de inhoud en toepassing van instructieregels komen aan bod en de rol van omgevingsdiensten hierbij.
Les 4: Het omgevingsplan, deel I
In deze les staat het omgevingsplan binnen het Omgevingswetstelsel centraal. Er wordt naar het omgevingsplan gekeken als ‘vervanger’ van het bestemmingsplan. Ook komt de relatie met de andere instrumenten uit de Omgevingswet aan de orde.
Les 5: Het Omgevingsplan, deel II
En wat moet er eigenlijk in een omgevingsplan? Het Besluit kwaliteit leefomgeving speelt een cruciale rol bij de beantwoording van deze vraag. En op welke manier krijgt milieu een plaats in het plan? Dit is van belang voor omgevingsdiensten. Ook op die (ingewikkelde) vraag wordt in deze les een richtinggevend antwoord gegeven.
Les 6: De omgevingsvergunning
In deze les staat de omgevingsvergunning centraal. De veranderingen in de Omgevingswet worden besproken en zowel toetsingskaders als rechtsbescherming komen aan bod.
Les 7: Bouwen en de Omgevingswet
In deze les staat de omgevingsvergunning voor de activiteit 'bouwen' centraal. Zo wordt er onder meer gekeken naar het verschil tussen de technische bouwvergunning als de vergunning in verband met het Omgevingsplan. Ook wordt het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) behandeld.
Les 8: Het Bal, de milieubelastende activiteit en de omgevingsvergunning
In deze les komt eerst Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) aan de orde. Zo komt de systematiek en de inhoudelijke regels uit het Bal aan bod. Het Bal is de basis voor de milieuregels. Daarna wordt de omgevingsvergunning voor de ‘milieubelastende activiteit’ behandeld. Daarbij wordt ook een relatie gelegd met de inhoudelijke regels uit het Bal. Ingegaan wordt op hoe het (nieuwe) systeem werkt (o.m. uitleg van de ‘richtingaanwijzer’). Verder wordt stilgestaan bij de overgang van ‘inrichting’ naar ‘activiteit’.
Les 9: Milieuthema’s in de Omgevingswet
In deze les wordt kort ingegaan op de verschillende (milieu-)thema’s en wat er wijzigt door invoering van de Omgevingswet, specifiek over de invulling in het omgevingsplan. Dan gaat het om thema’s als: geluid en trillingen, bodem, externe veiligheid, luchtkwaliteit en geur, natuur en water.
Les 10: Toezicht, procedures en rechtsbescherming in de Omgevingswet
In deze les worden de onderwerpen toezicht en procedures van de Omgevingswet behandeld. Er wordt stilgestaan bij belangrijke verschillen met het huidige stelsel. De toezichthouder krijgt straks bijvoorbeeld te maken met de ‘specifieke zorgplicht’ in het Bal. Ook de milieueffectrapportage (m.e.r.) wordt bijvoorbeeld behandeld in deze les. Als laatste komt rechtsbescherming aan bod.
Les 11: Het stelsel in beweging, cultuurverandering & competenties
In deze les staan een aantal belangrijke uitvoeringsthema’s van de Omgevingswet centraal. Zo komen digitalisering en monitoring aan bod. Niet alleen zal worden stilgestaan bij de uitvoering van de nieuwe Omgevingswet, er wordt ook gekeken naar de cultuurverandering. Als laatste komen de competenties aan bod.