Online opleiding

€ 447,-

E-cursus Samenwerken onder de Omgevingswet


Dé online opleiding over de veranderopgave van de Omgevingswet

Vier lesmodules:

 1. 1. Werken op het grensvlak
 2. 2. Drie grondvormen van Samenwerken
 3. 3. Jouw persoonlijke handtekening
 4. 4. Tweebenig leren spelen
 • Totaal 14 uur aan online lesmateriaal
 • E-learning: online thuis in uw eigen tempo
 • De veranderopgave onder de Omgevingswet praktisch neergezet
 • Aanvullend online consult mogelijk

Anders werken onder de Omgevingswet: hoe dan?

De Omgevingswet staat voor de deur. Er gaat van alles veranderen in het juridisch instrumentarium, maar een succesvolle uitvoering van de wet vraagt meer dan het toepassen van de regels. Het vraagt vooral ook andere manieren van werken, zoals een nauwere interne en externe samenwerking en de ontwikkeling van nieuwe vaardigheden en gedrag.

De beweging naar een integrale manier van kijken en werken rond opgaven in de leefomgeving neemt niet weg dat overheden hun meer traditionele rollen als ‘kadersteller’ en als regisseur behouden. Die verschillende rollen vragen behoorlijk wat van een omgevingsadviseur. Dit is een spin in het web tussen verschillende afdelingen en processen ‘binnen’ de eigen organisatie en tussen de eigen organisatie en ‘buiten’. Hij heeft onder meer een scherp oog voor de ontwikkelingswensen van de initiatiefnemer, de beleidswensen van bestuurders en leidinggevenden, de belangen van omwonenden en belangengroepen en de mogelijkheden, voorschriften en instrumenten die de Omgevingswet biedt.

Een omgevingsadviseur is zo een soort ‘grenswerker’: iemand met één been in de eigen organisatie en met één been in de buitenwereld. Deze positie stelt ze ook voor lastige vragen en dilemma’s. Hoe ga je bijvoorbeeld om met de spanning tussen (rechts)zekerheid aan de ene kant en vrijheid en maatwerk aan de andere kant? En waar ligt je loyaliteit: bij jouw moederorganisatie of het samenwerkingsverband waarin je opereert met andere partijen?

Een veelzijdige online opleiding

Hoe doe je dat, goed samenwerken? Hiervoor hebben wij een uitgebreide online training ontwikkeld. Een prikkelende mix van theorie, korte filmpjes, inspirerende voorbeelden, praktische oefeningen, vragen die je aan het denken zetten, artikelen om nog eens terug te lezen, werkplaten voor je eigen praktijk en persoonlijke testen. Eigenlijk alles wat je nodig hebt om jezelf scherp te houden en het vak van samenwerken eigen te maken om zo beter gesteld te staan voor de nieuwe manieren van werken onder de Omgevingswet. De opleiding bestaat uit vier lesmodules:

 1. 1. Werken op het grensvlak
 2. 2. Drie grondvormen van Samenwerken
 3. 3. Jouw persoonlijke handtekening
 4. 4. Tweebenig leren spelen

Alles online thuis en in uw eigen tempo.

Online consult

Normaal gesproken koppelen we de online opleiding aan fysieke trainingsbijeenkomsten. Nu dat vanwege het Coronavirus niet mogelijk is, bieden we persoonlijke consults online aan. Tijdens dat gesprek hebben wij de opdrachten die jullie hebben uitgevoerd gelezen en geven wij hierop feedback. Daarnaast beantwoorden we alle vragen die je hebt. Dit consult duurt circa 1,5 uur. Na afloop ontvang je een certificaat.

Werkwijze E-cursus

Deze opleiding is online te volgen in uw eigen omgeving via tablet of computer. U krijgt een inlogcode, logt in en u start met de lessen, waarbij u in uw eigen tempo de 4 modules volgt. Elke module biedt je tussen de 2,5 en 4 uur aan kennis, vaardigheden en inspiratie.

Doelgroep

Deze online opleiding is voor professionals die te maken hebben of zullen krijgen met de Omgevingswet. Je opereert in het speelveld van ruimtelijke ordening, milieu, bouwen en grondzaken en je werkt samen met zowel interne afdelingen, politiek-bestuurlijke betrokkenen als externe partijen zoals projectontwikkelaars, bedrijven en burgers.

Dit zijn in de praktijk projectleiders, adviseurs, beleidsmedewerkers, juristen, vergunningverleners, handhavers die werken bij gemeenten, omgevingsdiensten, provincies, waterschappen en rijksdiensten, maar ook bij adviesbureaus en projectontwikkelaars.

Relatie met de 6-daagse Opleiding omgevingsadviseur

Deze online opleiding sluit aan op onze Opleiding Omgevingsadviseur. Deze opleiding is erop gericht je de competenties aan te leren, die horen bij deze nieuwe rol. Samen zoeken we de grens tussen binnen en buiten op, bespreken de verschillende rollen en stijlen die jullie kunnen vervullen en verkennen de spanningsvelden waar jullie in de praktijk tegenaan lopen. Dat zal vast de nodige spierpijn opleveren, maar nooit saai zijn! Zie verder hier.Als je alle 4 modules van deze online opleiding hebt gevolgd en je later inschrijft voor deze 6-daagse opleiding Omgevingsadviseur, ontvang je € 500,- korting op je inschrijving.

Programma

De online opleiding bestaat uit vier modules.

1. Werken op het grensvlak

Steeds meer mensen werken op het grensvlak van hun eigen organisatie en het netwerk van betrokken partijen en personen. De eerste online cursus gaat over dit grensvlak: wat vraagt samenwerken van jouw organisatie en van jouw als professional? Ben jij zelf bijvoorbeeld ook een ‘grenswerker’ en wat zijn de talenten die je daarvoor nodig hebt?

2. Drie grondvormen van Samenwerken

Samenwerken kan op verschillende manieren. In deze module maak je kennis met de drie vormen van samenwerken die wij onderscheiden - met elk hun eigen sterke kanten en valkuilen? Waaraan herken je deze samenwerkingsvormen en wat vraagt het van jouw organisatie als je in de ene of de andere samenwerkingsvorm werkt? En kun je ertussen switchen?

3. Jouw persoonlijke handtekening

Ieder mens is uniek, heeft zijn eigen karakter en daarmee ook een eigen persoonlijke stijl van handelen. In deze module kom je achter jouw eigen stijl in samenwerken en wat daarvan de kwaliteiten en valkuilen zijn. Deze training helpt je jouw stijl effectiever in te zetten en de stijl van anderen te herkennen.

4. Tweebenig leren spelen

Samenwerken op het grensvlak is spannend, want juist op dat grensvlak worden verschillen tussen organisaties en mensen voelbaar. Verschillen in belangen, stijlen, culturen en taal. In deze module maak je kennis met het concept van tweebenigheid en leer je om te gaan met de spanningsvelden die je op het grensvlak tegenkomt. Je vergroot daarmee je handelings-repertoire om deze spanningsvelden productief te maken.

Docenten

Pim Nijssen
Adviseur en trainer, Twynstra Gudde
 
Pim Nijssen is partner Samenwerken bij Twynstra Gudde en een ervaren trainer en adviseur. Pim helpt organisaties en professionals samenwerkingsvaardiger te worden door middel van trainingen, organisatieadvies of als verandermanager. Met zijn achtergrond als planoloog kent hij het ruimtelijk domein als zijn broekzak. Met zijn humorvolle en verbindende stijl weet hij groepen in beweging te krijgen.
Bekijk op Omgevingsweb
Bekijk LinkedIn profiel
Martine de Jong
Adviseur en coalitiebouwer, Twynstra Gudde
 
Martine staat voor vernieuwing en verbinding op grensvlakken: tussen inhoud en proces, tussen verschillende sectoren en disciplines, tussen afdelingen en organisaties en tussen visievorming en uitvoering. In de afgelopen jaren heeft Martine meer dan 20 grote leer- en organisatie-ontwikkeltrajecten begeleid (o.a. Omgevingswet) en meer dan 2000 professionals geholpen om effectiever samen te werken op de grensvlakken binnen en buiten hun organisatie.
 

Materiaal

Als onderdeel van deze cursus wordt u gratis lid van Omgevingsweb Pro. Hiermee krijgt u toegang tot de kennisbank waar u een dossier vindt met alle relevante achtergrondinformatie rondom deze cursus. Zo kunt u voor, tijdens en na de cursus continu leren over dit onderwerp.

Ook krijgt u met Omgevingsweb Pro gratis toegang tot 60 andere dossiers, 40 digitale boeken van Berghauser Pont Publishing, waaronder commentaar en naslag, en het gehele jurisprudentie archief.

Inclusief gratis boek 'Tweebenig samen werken'.


bpboekplaatje

Studiepunten

Studiepunten en -uren

Voor deze cursus/opleiding kun je 16 studie-uren rekenen.

BP Studieuren1616

Aanmelden

Datum, Locatie en Prijs

 • € 447,-
  • 4 modules: normaal € 596,- nu € 447,-
  • 1 module: € 149,-
  • Optioneel extra online consult: € 199,-

  Indien u de online opleiding van 4 modules met meerdere personen wil volgen, geldt een staffelkorting:

  • Tussen 3 en 9 aanmeldingen: € 299,- per persoon
  • 10 aanmeldingen en meer: € 199,- per persoon
  (genoemde bedragen zijn excl. 21% btw)


Aanmelden

Referenties

ook interessant voor jou

Incompany

Deze cursus liever met jouw eigen team en op maat bij jou op kantoor? Dat kan! De voordelen van incompany op een rij:

 • De training is altijd maatwerk
 • Je bereikt als team hetzelfde niveau
 • Voorafgaand een vrijblijvend intakegesprek met de trainer(s)
 • Bedrijfsspecifieke situaties worden betrokken
 • Je bepaalt de data van de training

Ook interessant voor jou

Meer weten?

Heb je nog vragen of wil je deze cursus incompany volgen?

Of wilt je persoonlijk studieadvies? We vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn. Via onderstaand contactformulier kun je contact opnemen met onze klantenservice of ons salesteam. Wil je direct contact met de betreffende programmamanager? Bekijk dan de contactgegevens rechts.

Floortje Grooten
Vakredacteur, Pont Academy
U kunt contact opnemen met Floortje via floortje@berghauserpont.nl