Inleiding
Het vele thuiswerken en videobellen laat zien dat goede, snelle verbindingen belangrijk zijn en niet meer weg te denken zijn uit de huidige tijd. Aan de ene kant leveren datacenters restwarmte op om mogelijk te leveren aan lokale warmtenetten, aan de andere kant verbruiken datacenters ook weer een groot deel van onze duurzaam opgewekte energie.
De levering van elektriciteit aan datacenters is fors en in twee jaar tijd met 66 procent gestegen. Hier is veel publieke en politieke discussie door ontstaan. Grote techbedrijven, zoals Microsoft en Google, laten in Nederland datacenters bouwen die worden voorzien van duurzame energie uit het elektriciteitsnet, opgewekt uit wind- en zonneparken. Een belangrijke vraag hierbij is: voor wie wordt deze data opgeslagen, voor de eindgebruiker of de bedrijven zelf?
Inhoud en resultaat
In dit actualiteitencollege staat de discussie rondom het gebruik van restwarmte centraal. Kunnen datacenters een belangrijke speler worden in de energietransitie door de inzet van restwarmte? En staat dit in verhouding met de duurzame energie die zij verbruiken? Is restwarmte wel zo duurzaam als men beweert? Hoe beland die restwarmte op het warmtenet?
In dit actualiteitencollege gaan wij met elkaar in gesprek over het energieverbruik en de inzet van restwarmte van datacenters.
Na afloop van dit actualiteitencollege heeft u inzicht:
• De technische kant van het gebruik van restwarmte van datacenters;
• Doorwerking op gemeenteniveau: RES en TransitieVisie Warmte
• Participatie en draagvlak van de datacenters: hoe ga je hiermee om als gemeente?
Werkwijze Actualiteitencollege
Het college wordt u aangeboden via het leerplatform AnewSpring (voor tablet of smartphone kan de app worden gedownload). U ontvangt hiervoor van ons de inloggegevens. Na afloop van het college volgt een toets bestaande uit vijf mc-vragen. Na het positief afronden van deze toets kunt u een certificaat van deelname downloaden.
Voor wie is de E-cursus?
Dit actualiteitencollege is bestemd voor beleidsmedewerkers duurzaamheid en energietransitie, projectleiders en juristen die betrokken zijn bij het opstellen van regionale energiestrategieën en projecten voor duurzame energie-infrastructuur, (milieu)adviseurs bij gemeenten, omgevingsdiensten en provincies. Daarnaast is cursus ook interessant voor medewerkers van bedrijven voor wie waterstof een lonkend perspectief lijkt.