E-college

€ 75,-

E-college Kernenergie in de energievoorziening


Wilt u bijgepraat worden over wat er speelt op het gebied van kernenergie? Schrijf u dan in voor dit actualiteitencollege!

  • In slechts één uur bent u bijgepraat over een actueel thema binnen de fysieke leefomgeving en duurzaamheid
  • Opgenomen: februari 2021 
  • Op elk gewenst moment te bekijken
  • Na afloop een toets en certificaat
  • 1 studie-uur

Inleiding

Na de kernramp bij Fukushima in 2011 hebben diverse regeringen, zoals Duitsland, een stop op hun kernenergieplannen gezet. De laatste tijd wordt echter steeds duidelijker dat schone energiebronnen zoals wind en zon ook hun beperkingen hebben, waaronder impact op het landschap, ruimtegebruik en weersafhankelijkheid. De roep om inzet van andere energiebronnen wordt daarom steeds groter, waarvan kernenergie een van de opties is.

Inmiddels is in Nederland een groot deel van de Tweede Kamer vóór een grotere inzet van kernenergie. De vraag die de overheid zich zal moeten stellen is of de kosten en risico’s van kernenergie opwegen tegen de grote hoeveelheid uitstootvrije energie die door kerncentrales kan worden opgewekt. In dit actualiteitencollege zet hoogleraar Wim Turkenburg alle mogelijkheden voor u uiteen.

Inhoud en resultaat

Dit actualiteitencollege gaat in op de werking en randvoorwaarden van kernenergie, de kosten en de vergelijking met alternatieve schone bronnen.

Na afloop van dit actualiteitencollege bent u o.a. op de hoogte van:

  • Hoe nodig en wenselijk is de bouw van nieuwe kerncentrales?
  • In hoeverre draagt kernenergie bij aan de vermindering CO2 uitstoot?
  • De technische werking van kernenergie.
  • Wat gebeurt er met kernafval? En wat zijn de risico’s en kosten?

Werkwijze Actualiteitencollege

Het college wordt u aangeboden via het leerplatform AnewSpring (voor tablet of smartphone kan de app worden gedownload). U ontvangt hiervoor van ons de inloggegevens. Na afloop van het college volgt een toets bestaande uit vijf mc-vragen. Na het positief afronden van deze toets kunt u een certificaat van deelname downloaden.

Voor wie?

Dit actualiteitencollege is bestemd voor beleidsmedewerkers duurzaamheid en energietransitie, projectleiders en juristen die betrokken zijn bij het opstellen van regionale energiestrategieën en projecten voor duurzame energie-infrastructuur, (milieu)adviseurs bij gemeenten, omgevingsdiensten en provincies.

Programma

  1. 1. Kernreactoren in de wereld: locaties en bijdrage
  2. 2. De technische werking van kernenergie
  3. 3. Veiligheid van kernafval: wat zijn de risico’s en kosten?
  4. 4. Bouw kernreactor in Nederland: wetgeving en randvoorwaarden
  5. 5. Kosten warmtevoorzieningssystemen: investeringskosten
  6. 6. In hoeverre draagt kernenergie bij aan de vermindering CO2 uitstoot?

Docenten

Wim Turkenburg
Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling, Universiteit Utrecht
Wim C. Turkenburg (1947) is emeritus hoogleraar 'Science, Technology and Society' (STS). Hij is een van de oprichters en eerste directeur van het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling (2001-2011) en het Utrecht Centre for Energy Research (2001-2005), en voormalig hoofd van de afdeling STS (1988-2011) van de Universiteit Utrecht. Ook was hij deeltijds professor Milieuwetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel (1992-1993). Zijn onderzoeks-, onderwijs- en adviesactiviteiten situeren zich momenteel voornamelijk op het gebied van energie en klimaatverandering. Ook is hij auteur of co-auteur van enkele honderden publicaties (H-factor = 59) over energiesysteemanalyse, energiebeleid, energie en duurzame ontwikkeling, klimaatverandering en CO2-emissiereductie, verbetering van energie-efficiëntie, hernieuwbare energietechnologieën (zonne-energie). -PV, wind- en biomassa-energie), CO2-afvang en -opslag (CCS), kernenergie, opslag van energie, beoordeling van energietechnologie en milieurisicobeheer. Hij ontving van de Koningin der Nederlanden de onderscheiding 'Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw' (2013). Daarnaast is hij mede-ontvanger van de 'Nobelprijs voor de Vrede', toegekend aan het IPCC (2007). Eerder ontving hij de 'Greenman Award' van het IEA GHG R&D Programme (MIT, VS, 1996). .

Materiaal

Studiepunten

Studiepunten en -uren

Voor deze cursus/opleiding kun je 1 studie-uren rekenen.

BP Studieuren11

Aanmelden

Datum, Locatie en Prijs

  • € 75,-
    • Genoemd bedrag is excl btw 21%


Aanmelden

Referenties
Voor dit actualiteitencollege zijn nog geen referenties beschikbaar

ook interessant voor jou

Incompany

Deze cursus liever met jouw eigen team en op maat bij jou op kantoor? Dat kan! De voordelen van incompany op een rij:

  • De training is altijd maatwerk
  • Je bereikt als team hetzelfde niveau
  • Voorafgaand een vrijblijvend intakegesprek met de trainer(s)
  • Bedrijfsspecifieke situaties worden betrokken
  • Je bepaalt de data van de training

Ook interessant voor jou

Meer weten?

Heb je nog vragen of wil je deze cursus incompany volgen?

Of wilt je persoonlijk studieadvies? We vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn. Via onderstaand contactformulier kun je contact opnemen met onze klantenservice of ons salesteam. Wil je direct contact met de betreffende programmamanager? Bekijk dan de contactgegevens rechts.

Docentprofiel met cartaID 25722 niet gevonden.