Inleiding
De inwerkingtreding van de Omgevingswet en het Omgevingsbesluit hebben tot gevolg dat het bestaande handhavingsbeleid moet worden geactualiseerd. En, gelet op het vervallen van de huidige regelgeving in het omgevingsrecht, bij voorkeur gelijk met de inwerkingtreding van de Omgevingswet.
Op basis van het veranderend beleid wijzigt ook de uitvoeringspraktijk. En dat betekent “werk aan de winkel” voor de beleidsmedewerkers in het werkveld van vergunningen, toezicht en handhaving (het VTH-domein) van het omgevingsrecht. Maar het betekent ook een grote verandering voor het werkveld zelf, voor de toezichthouders en handhavers in dat VTH-domein.
Juist voor deze doelgroep is van belang dat er kan (moet) worden gewerkt op basis van de nieuwe “Landelijke Handhavingsstrategie Omgevingsrecht”, de LHSO. Voor hen hebben wij voor het werken met de nieuwe regelgeving en het vernieuwde beleidskader een cursus op maat gemaakt.
Geschikt voor elke toezichthouder en handhaver en ook aanbevolen voor de beleidsmedewerk(st)er in het VTH-domein.
Landelijke Handhavingsstrategie Omgevingsrecht (LHSO)
Een passende interventie bij elke overtreding en de beginselplicht tot handhaving zijn al bekende ingrediënten in het omgevingsrecht. Nieuw is dat er een intensivering plaatsvindt van de toepassing van het Strafrecht en dat een nieuwe balans moet worden gevonden tussen dat Strafrecht en het Bestuursrecht. De LHSO geeft daartoe een belangrijke aanzet.De LHSO is primair gericht op de (milieu)basistaken, zoals die door de Omgevingsdiensten moeten worden uitgevoerd. Hiervoor geldt ook een vaststellingsplicht. Voor de overige taken binnen het omgevingsrecht wordt de vaststelling geadviseerd.
Dat geldt bijv. voor de bouw- en erfgoedregels en de overige lokale regels, zoals die in het Omgevingsplan worden vastgesteld. De LHSO kan dan ook worden ingezet op het gehele terrein van de fysieke leefomgeving.
De LHSO kent acht (nieuwe) uitgangspunten, die centraal staan bij de handhaving van het omgevingsrecht:
- Een veilige- en gezonde fysieke leefomgeving
- Vertrouwen en respect
- Integraal-, risico gestuurd en effectgericht werken
- Onafhankelijk en professioneel optrede• Loyale samenwerking tussen ketenpartners
- Adequate overlegstructuur, zowel beleidsmatig als operationeel
- Dienstbaar en rolvast optreden
- Transparant werken
Het bekende stappenplan (A1 t/m A4 en type A t/m D) blijft bestaan. Nieuw is echter dat nadrukkelijk de positie van het Strafrecht in beeld komt en ook de samenwerking met de ketenpartners. Ook de toepassing van de bestuurlijke boete passeert de revue.
Inhoud en resultaat
In deze cursus wordt u geleerd te werken met de nieuwe LSHO, zowel beleidsmatig als in de uitvoering, waarbij op praktische wijze wordt bekeken wat dit voor uw huidige werkzaamheden betekent.
Daarbij komt ook het nieuwe werken onder de Omgevingswet aan bod: wat betekent het voor de toezichthouder en de handhaver dat, naast het “gewone” werk, een situatie ook beoordeeld moet worden om de mogelijkheid van een maatwerktoepassing en dat domein overstijgend moet worden nagedacht hoe een situatie kan / moet worden opgelost. Ook wordt aandacht geschonken aan de omslag naar “ja, mits” en de gevolgen daarvan voor toezicht en handhaving. Uiteraard wordt ook aandacht geschonken aan de handhaving van gedragsvoorschriften, doelvoorschriften, zorgplicht en het werken met open normen.
Doelgroep
Deze cursus is bestemd voor toezichthouders, handhavers en beleidsmedewerkers uit het VTH-domein omgevingsrecht. Zij zijn met name werkzaam bij omgevingsdiensten en gemeenten, maar de cursus is ook interessant voor andere handhavende bevoegde gezagen als waterschappen, provincies en Rijk.