Praktijkmiddag

€ 345,-

Tiny Houses realiseren binnen gemeenten


  • Hoe kan je Tiny Houses ruimtelijk realiseren binnen gemeenten?
  • Wat is een Tiny House
  • Technische bouweisen
  • Kansen en meerwaarde van een Tiny House
  • Hoe krijg je meer locaties voor Tiny House?
  • Knelpunten en kansen
  • Tips en tricks

Inleiding

Er is een enorme vraag naar Tiny Houses binnen Nederland alleen ontbreekt het vaak aan geschikte locaties om ze neer te zetten. Tiny Houses zijn lastig te plaatsen in de wet. Als je er fulltime in wilt leven en ook in wilt rondreizen, zijn er regels voor woon- en postadressen. Hoe ga je als gemeente hier mee om?Toch leeft wel het besef dat er meer ruimte moet komen voor Tiny Houses. Het past in de duurzaamheidsgedachte en het levert ook gewilde woningen op. Het ontbreekt momenteel aan kennis bij gemeenten om dit te faciliteren en daarnaast ook echt ruimtelijk te realiseren. Hoe doe je dat nu in de praktijk?

Inhoud en resultaat

Deze praktijkmiddag heeft als doel om gemeenten te helpen bij het realiseren van Tiny Houses binnen je gemeente. Dan gaat het om zaken als:

  • Wat is een Tiny House nu precies?
  • Wat zijn de Technische bouweisen?
  • Hoe kan je beleid opstellen en uitvoeren om Tiny Houses te faciliteren?
  • Wat moet je ruimtelijk regelen? Verandert dit wezenlijk onder de Omgevingswet?

Na afloop van de praktijkmiddag heeft u:

  • meer inzicht in de technische bouweisen van een Tiny House
  • meer inzicht in de knelpunten en wat de meerwaarde is van een Tiny House
  • meer inzicht hoe je als gemeente kan om gaan met Tiny Houses en hoe je dat kunt stimuleren en faciliteren. 

Doelgroep

De praktijkmiddag is met name bestemd voor beleidsmedewerkers, juristen en projectleiders ruimtelijke ordening en vergunningverleners van gemeenten en provincies. Verder is de middag interessant voor initiatiefnemers van Tiny Houses. 

Programma

Introductie en regels

13:30 Welkom en introductie

Ramon Blok, Programmamanager BHP

13:45 Inzicht in de Tiny House beweging in Nederland: wat zijn Tiny Houses?
Marjolein Jonker, Marjolein in het Klein

14:15 Handreiking Tiny Houses: de technische bouweisen
Marjolein Berghuis, Nieman

14:45 Pauze

Ruimtelijke realisatie van Tiny Houses

15:00 Gemeente Olst-Wijhe: realisatie van de Olstergaard, een natuur-inclusieve circulaire wijk met Tiny Houses en meer
Aafke Kuiper, Gemeente Olst-Wijhe

15:30 Gemeente Dalfsen: beleid voor Tiny Houses op het erf
Simone Kiewiet, gemeente Dalfsen

16:00u Knelpunten en succesfactoren
Marjolein Jonker, Marjolein in het Klein

16:30 Discussie: hoe krijgen we meer ruimte voor Tiny Houses in Nederland

17:00 Afsluiting met borrel

Docenten

Aafke Kuiper
Projectleider
Aafke Kuiper is projectleider van het natuurinclusieve en circulaire Olstergaard in Olst (Gemeente Olst-Wijhe | Olstergaard). Sinds ze in 2018 startte met een “benen-op-tafel-sessie” voor een nieuwe woonwijk in Olst met haar twee wethouders zet ze zich met hart en ziel in voor deze bijzondere woonwijk en de fantastische (toekomstige) bewoners. Het is één van de eerste locaties waar kavels te koop waren voor de bouw van onder andere tiny houses. Olstergaard is ontworpen samen met de toekomstige bewoners. Aafke beschrijft Olstergaard als ‘het leukste project ooit om aan mee te mogen werken.” Ze werkt bij de gemeente Olst-Wijhe en houdt zich als projectleider voornamelijk bezig met ruimtelijke ontwikkeling: van de uitgifte van woningbouwkavels tot nieuwe concepten als flexwonen.
Simone Kiewiet
Ruimtelijk adviseur
Ik ben Simone Kiewiet (1964) en ik werk sinds januari 2019 bij de gemeente Dalfsen. Ik ben met name ruimtelijk adviseur voor het buitengebied. Sinds 2019 houd ik me ook bezig met tiny houses in de gemeente Dalfsen. Wij hebben onze Beleidsregels “Ontwikkelen met kwaliteit in het buitengebied van de gemeente Dalfsen” aangepast, zodat met rood voor rood tiny houses en kleine woningen gerealiseerd kunnen worden. Door de welstandscommissie hebben wij een beeldkwaliteitsplan laten opstellen voor tiny houses, als onderdeel van de beleidsregels. Naast deze regeling loopt er een project ‘tiny houses voor spoedzoekers’ in samenwerking met de woningstichting.
 
Marjolein Berghuis
Senior specialist
Als senior specialist op het gebied van bouwregelgeving voert Marjolein vooral werkzaamheden uit die te maken hebben met het Bouwbesluit en het (toekomstige) Besluit bouwwerken leefomgeving. Hierbij kunt u denken aan toetsingen zoals Quick Scans of andere bouwplantoetsingen. Maar ook het uitwerken van adviezen en gelijkwaardige oplossingen en het beantwoorden van allerlei vragen die via de Helpdesk Bouwbesluit of op een andere manier binnenkomen, behoren tot haar werkzaamheden. Daarnaast is zij (mede)auteur van diverse boeken, brochures, onderzoeken en artikelen over diverse onderwerpen met betrekking tot de bouwregelgeving.
 
Marjolein Jonker
Marjolein Jonker is Tiny House pionier van het eerste uur. Ze werd in 2016 de eerste legale Tiny House bewoonster van Nederland, initieerde het eerste pilot project met Tiny Houses in de gemeente Alkmaar, richtte stichting Tiny House Nederland op en liet heel Nederland kennismaken met het fenomeen Tiny House. Na vijf jaar in haar volledig zelfvoorzienende eerste Tiny House van een kleine 20 m2 gewoond te hebben, heeft ze dit jaar haar intrek genomen in haar nieuwe huisje. Dit ‘Tiny House next level’ staat op haar eigen kavel in Olst, Overijssel. Het is bio-based gebouwd, zelfvoorzienend in energie, all-electric, levensloopbestendig én voorzien van alle comfort en luxe die je je maar wensen kunt. Marjolein weet als geen ander de kansen en uitdagingen te benoemen die de wens van het wonen in een Tiny House met zich meebrengen, zowel op een tijdelijke locatie als op een permante eigen kavel.
 

Materiaal

•  Digitale hand-outs en eventueel aanvullend digitaal materiaal
•  Toegang tot de gehele digitale kennisbank Omgevingsweb Pro tot een maand na de cursus 

Hiermee krijgt u toegang tot het dossier met alle relevante achtergrondinformatie rondom uw cursus. Zo kunt u voor, tijdens en na de cursus continu leren over dit onderwerp.

Verder krijgt u met Omgevingsweb Pro gratis toegang tot tientallen dossiers, 40 digitale boeken van Berghauser Pont Publishing, waaronder commentaar en naslag, en het gehele jurisprudentie archief.

bpboekplaatje

Studiepunten

Studiepunten en -uren

Voor deze cursus/opleiding kunt u 3 studie-uren rekenen.

BP Studieuren33

Aanmelden

Datum, Locatie en Prijs

Aanmelden

Referenties
Voor deze nieuwe cursus zijn nog geen referenties beschikbaar.

ook interessant voor u

Incompany

Deze cursus liever met uw eigen team en op maat bij u op kantoor? Dat kan! De voordelen van incompany op een rij:

  • De training is altijd maatwerk
  • U bereikt als team hetzelfde niveau
  • Voorafgaand een vrijblijvend intakegesprek met de trainer(s)
  • Bedrijfsspecifieke situaties worden betrokken
  • U bepaalt de data van de training

Ook interessant voor u

Meer weten?

Heeft u nog vragen of wilt u deze cursus incompany volgen?

Of wilt u persoonlijk studieadvies? We vertellen u graag wat de mogelijkheden zijn. Via onderstaand contactformulier kunt u contact opnemen met onze klantenservice of ons salesteam. Wilt u direct contact met de betreffende programmamanager? Bekijk dan de contactgegevens rechts.

Ramon Blok
Programmamanager OmgevingsWeb, Berghauser Pont
 
U kunt contact opnemen met Ramon via 06-55544555 of via ramon.blok@berghauserpont.nl