Cursus

€ 549,-

E-cursus afbakening zorgspecifieke wetgeving en praktijkmiddag afbakening zorgspecifieke wetgeving

6 april 2023

Utrecht
 • Overzicht en inzicht in de zorgspecifieke wet- en regelgeving
 • Juridische tools om afbakeningsproblemen en rechtsvragen op te lossen
 • Na afloop toets en certificaat
 • 3 studie-uren
   

Inleiding  

Nederland kent verschillende zorgwetten. Het stelsel zorgt ervoor dat iedereen de zorg en ondersteuning kan krijgen die nodig is. De werking en het onderscheid in deze wetten is lastige materie. Welke zorg valt onder welke wet? Wanneer kan een aangevraagde zorg van de ene wet overgaan in een andere zorgwet? Welke criteria gelden daarvoor? En welke uitspraken zijn door de rechtspraak gedaan in specifieke afbakeningsvraagstukken? Het is van groot belang voor zowel gemeenten als zorgaanbieders om goed op de hoogte te zijn van deze zorgwetten en het onderscheid daarin, zodat aangevraagde zorg door de juiste organisatie wordt verleend.
Tijdens de e-cursus krijgt u een compleet en duidelijk overzicht van het theoretisch en juridisch kader van de afbakening zorgspecifieke wetgeving. Deze e-cursus volgt u online in uw eigen tijd en tempo. De e-cursus is een combinatie van theorie, verwijzingen naar brondocumenten en meerkeuzevragen. Het doorlopen van de gehele cursus neemt ongeveer 3 uur in beslag. De e-cursus wordt afgesloten met een eindtoets en na afloop kunt u een certificaat van deelname downloaden. Voor meer informatie en het programma over de e-cursus klik hier.
Tijdens de klassikale cursus gaat u samen met de docent kijken naar de werking in de praktijk en rechtspraak van de verschillende zorgwetten. Ook worden diverse afbakeningsproblemen behandeld. Voor meer informatie en het programma van de praktijkmiddag klik hier.
Bij inschrijving van deze cursus krijgt u gratis een PRO-lidmaatschap en toegang tot de online kennisbank van Zorg&Sociaalweb. Na inschrijving krijgt u direct een account tot de online kennisbank en heeft u een half jaar de tijd om uw e-cursus te volgen op het moment dat het u het beste uitkomt. U kunt tevens een half jaar lang gratis gebruik maken van alle gerelateerde boeken, artikelen en jurisprudentie.
 

Inhoud en resultaat

Na het volgen van deze cursus heeft u een totaaloverzicht van de aanspraken op grond van de Zvw, Wlz, Wmo 2015 en Jeugdwet en heeft u kennis en inzicht gekregen in specifieke afbakeningsregels tussen de verschillende zorgwetten. Tevens krijgt u juridische tools om afbakeningsproblemen en rechtsvragen op pragmatische en juridische houdbare wijze op te lossen. Ook de actuele rechtspraak zal tijdens deze cursus aan de orde komen.

Doelgroep  

Deze cursus is bestemd voor: zorgjuristen, beleidsmedewerkers sociaal domein, Wmo-consulenten, Jeugd-consulenten en behandelaren van bezwaar en beroep van gemeente.

Programma

12.:30- 13:00 uur
inloop

13.00 – 15.00   
De zorgwetgeving in verhouding met overige wet- en regelgeving zoals onderwijs en publieke gezondheid
Mr. Bastiaan Wallage

15.00 – 15:15 
Pauze

15:15 – 17:15
Behandeling van concrete casusposities en voorbeelden
mr. Bastiaan Wallage

Docenten

mr. Bastiaan Wallage
Advocaat zorg en sociaal domein bij Van Benthem en van Keulen
Mr. Bastiaan Wallage is sinds 2016 als advocaat werkzaam bij Van Benthem & Keulen in de praktijkgroep Bestuursrecht & Zorg en sociaal domein.Bastiaan is naast zijn werk in de advocatuur ook verbonden als buitenpromovendus aan de Universiteit Leiden, waar hij onderzoek verricht naar de vrije artsenkeuze binnen het Nederlandse zorgstelsel. Daarnaast is hij sinds 2018 als universitair docent gezondheidsrecht verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.
Bekijk op Sociaalweb
Bekijk LinkedIn profiel

Materiaal

 • Digitale hand-outs en eventueel aanvullend digitaal materiaal
 • Toegang tot de gehele digitale kennisbank Zorg&Sociaalweb Pro tot een maand na de cursus

Hiermee krijgt u toegang tot het dossier met alle relevante achtergrondinformatie rondom uw cursus. Zo kunt u voor, tijdens en na de cursus continu leren over dit onderwerp.

Verder krijgt u met Zorg&Sociaalweb Pro gratis toegang tot andere dossiers, digitale boeken van Berghauser Pont Publishing, waaronder commentaar en naslag, en het gehele jurisprudentie archief.

Studiepunten

Studiepunten en -uren

Voor deze cursus/opleiding kunt u 3 studie-uren rekenen.

NEVOA Beroepsorganisatie voor bedrijfsjuridisch33

Aanmelden

Datum, Locatie en Prijs

Aanmelden

Referenties

ook interessant voor u

Incompany

Deze cursus liever met uw eigen team en op maat bij u op kantoor? Dat kan! De voordelen van incompany op een rij:

 • De training is altijd maatwerk
 • U bereikt als team hetzelfde niveau
 • Voorafgaand een vrijblijvend intakegesprek met de trainer(s)
 • Bedrijfsspecifieke situaties worden betrokken
 • U bepaalt de data van de training

Vragen over de Cursus?

Meer weten?

Heeft u nog vragen of wilt u persoonlijk studieadvies? We staan u graag te woord over de mogelijkheden. Via onderstaand contactformulier kunt u contact opnemen met de klantenservice. Wilt u direct contact met de betreffende programmamanager? Bekijk dan de contactgegevens rechts.