Conferentie

€ 195,-

Energieopslag, ontwikkelingen en uitdagingen


 • Conferentie georganiseerd door Klimaatweb, vakblad voor duurzame energie Wind & Zon en Energie Samen
 • Sprekers geven een overzicht van de stand van zaken
 • Plenair debat over energieopslag en netcongestie; uitdagingen en oplossingen
 • Kennisplein
 • Toegang tot de gehele digitale kennisbank van Klimaatweb tot een maand na de conferentie  

Inleiding

In de conferentie Energieopslag, ontwikkelingen en uitdagingen geven verschillende topsprekers een overzicht van de actuele ontwikkelingen in de opslag van warmte en elektriciteit. Aansluitend gaan we in debat over de mogelijkheden en onmogelijkheden van energieopslag en sluiten we de middag af met een kennismarkt waarin verschillende spelers uit de markt zich presenteren.

Inhoud en resultaat

Duurzame energiebronnen, zoals windmolens en zonnepanelen, leveren energie als de zon schijnt of de wind waait. En dat is niet altijd. Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze duurzame bronnen, is opslag van hun energie noodzakelijk.

De interesse in energieopslag is enorm toegenomen de laatste jaren. Zowel grote energiemaatschappijen, energiecoöperaties als particulieren volgen de ontwikkelingen op de voet. Investeren in energieopslag kan om meerdere redenen interessant zijn. Bijvoorbeeld voor een mogelijk verdienmodel. Of om zelfgeproduceerde duurzame energie te gebruiken binnen de eigen bedrijfsvoering of woning. De behoefte aan opslag is groot en de vindingrijkheid ook.

Ook wordt een steeds groter gebied door netbeheerders bestempeld als congestiegebied. Hier zijn (tijdelijk) geen nieuwe aansluitingen mogelijk of kan een teveel aan opgewekte energie niet verwerkt worden. Een energieopslagsysteem kan hier een uitweg bieden. Maar dan moet ook nog veelal op fossiel gerichte wetgeving aangepast. Met andere woorden: de markt voor toepassingen voor energieopslag is groot en divers, er is geen standaardoplossing die in alle gevallen werkt. Daarvoor is het goed om de kennis erover breed te delen.

In dit congres krijg je een overzicht van de huidige technieken en ervaringsverhalen en bespreken we de mogelijke kansen en uitdagingen bij het opslaan van energie.  

Doelgroep

Deze conferentie is interessant voor (leden van) energiecoöperaties, netbeheerders, beleidsmakers, overheidsinstellingen, adviesbureaus, (energie)bedrijven en eindgebruikers  

Programma

12:30 – 13:00

Inloop en ontvangst

13:00 – 13:10

Opening van de conferentie met Marijke Vos

13:10 – 13:35

Overzicht van de ontwikkelingen van warmte en elektriciteit – Teun Bokhoven

13:35 – 14:00

De uitdagingen rond de congestie op het net

14:00 – 15:00 

Debat over energieopslag, de mogelijkheden en onmogelijkheden – Teun Bokhoven, Leon Straathof, Jeroen Neefs e.a.

15:00 – 15:15

Pauze

15:15 – 15:25

Introductie Kennismarkt – Marijke Vos

15:25 – 15:55 

Inhoudelijke pitches en kennistafels

15:55 – 17:00 

Inhoudelijke pitches en kennistafels

17:00 – 18:00

Borrel

Docenten

Leon Straathof
chairman working grouw Solutions Grid Capacity Shortage en Voorzitter subcommissie Netinfrastructuur NWEA
 
Zelfstandig adviseur met opdrachten op het gebied van verduurzaming en flexibilisering van de energievoorziening, netinpassing van duurzame energie, duurzame gebiedsontwikkeling, visievorming, programmamanagement en interim management. Begeleiden van organisaties bij het vinden van hun weg naar een duurzame inrichting van hun energiehuishouding.
Jeroen Neefs
branchemanager Energy Storage NL
Teun Bokhoven
voorzitter van Energy Storage TCP
Marijke Vos
Staatsraad Afdeling Advisering Raad van State
 
Marijke is bestuurder en politica, gedreven door interesse in mensen, betrokkenheid bij leefomgeving en natuur, en de wil om de wereld beter te maken. Zij heeft een lange ervaring in de politiek, als partijvoorzitter, lid Tweede Kamer en wethouder Amsterdam. Op dit moment is zij Staatsraad Afdeling Advisering Raad van State.

Materiaal

Je krijgt tot 1 maand na de conferentie toegang tot Klimaatweb Pro met gratis toegang tot kennisdossiers op het gebied van duurzaamheid en energie, digitale boeken van Berghauser Pont Publishing, waaronder commentaar en naslag, en het gehele jurisprudentie archief.  

Studiepunten

Studiepunten en -uren

Voor deze cursus/opleiding kunt u 0 studie-uren rekenen.

Aanmelden

Datum, Locatie en Prijs

 • € 195,-
  • Genoemd bedrag is exclusief 21% btw

    

Aanmelden

Referenties

ook interessant voor u

Incompany

Deze cursus liever met uw eigen team en op maat bij u op kantoor? Dat kan! De voordelen van incompany op een rij:

 • De training is altijd maatwerk
 • U bereikt als team hetzelfde niveau
 • Voorafgaand een vrijblijvend intakegesprek met de trainer(s)
 • Bedrijfsspecifieke situaties worden betrokken
 • U bepaalt de data van de training

Vragen over de Cursus?

Meer weten?

Heeft u nog vragen of wilt u persoonlijk studieadvies? We staan u graag te woord over de mogelijkheden. Via onderstaand contactformulier kunt u contact opnemen met de klantenservice. Wilt u direct contact met de betreffende programmamanager? Bekijk dan de contactgegevens rechts.