Hybride cursus
Participatie en Omgevingswet (basis + verdieping)
- Hybride: combinatie van de basis via een online zelfstudiemodule en de verdiepingscursus op locatie
- Basis: e-cursus Inleiding Omgevingswet (12 studie-uren)
- Verdieping: 1-daagse cursus Participatie en Omgevingswet
Inleiding
In de Omgevingswet speelt participatie een essentiële rol. De wet biedt ruimte voor initiatiefnemers, maar legt ook plichten bij hen neer. Participatie, het betrekken van de omgeving bij planontwikkeling, is er daar één van. Het tijdig betrekken van belanghebbenden door initiatiefnemers en gemeenten levert betere plannen en meer draagvlak op. Participatie is volgens de Omgevingswet maatwerk. Hoe organiseer je dan betekenisvolle participatie? Hoe ga je om met verschillen in kennisniveau? Hoe breng je tegenstrijdige belangen in balans? Hoe zorg je voor eenduidige uitkomsten als meer mensen meepraten? En wat is daarbij de rol van de initiatiefnemer, de omgeving en de overheid? Deze en andere vragen komen aan bod in de cursus Participatie en Omgevingswet.
Voordat u aan de slag gaat met participatie, is het goed om eerst kennis te nemen van de basis van de Omgevingswet. Hoe zit de wet nu precies in elkaar? Wat is de systematiek? Welke instrumenten zijn er? Hoe pas je die toe? En wat verandert er ten opzichte van nu? Allemaal vragen die aan de orde komen in de e-cursus Inleiding Omgevingswet.
Inhoud en resultaat
De e-cursus Inleiding Omgevingswet biedt u een introductie in de Omgevingswet. Na afloop van deze cursus heeft u inzicht in:
- de hoofdlijnen en systematiek van de Omgevingswet
- de kerninstrumenten en regels
- de werking van het omgevingsplan, omgevingswaarden en instructieregels
- de inhoud van de uitvoeringsbesluiten
U weet nu wat waar staat, zodat u aan de slag kunt met de Omgevingswet.
De cursus Participatie en Omgevingswet geeft praktische handvatten voor participatie als maatwerk. We gaan in op de vrijheid die de Omgevingswet biedt, de valkuilen die met die vrijheid meekomen en de ‘knoppen’ waarmee je dit goed kunt inregelen. We benaderen participatie vanuit de verschillende rollen die betrokken partijen onder de nieuwe wet hebben. En we bieden de gelegenheid de inzichten toe te passen op een eigen casus. Daarmee kun je participatie nu al succesvol inzetten in jouw projecten.
Doelgroep
Deze cursus is bestemd voor zowel bedrijven, maatschappelijke organisaties als overheden. Het integrale karakter van de Omgevingswet maakt de cursus interessant voor iedereen die met de Omgevingswet te maken krijgt: initiatiefnemers en belangenvertegenwoordigers, beleidsontwikkelaars en -medewerkers, omgevingsmanagers en communicatieprofessionals, zakelijke adviseurs en bestuursassistenten als ook bestuurders en politici.
Programma
E-cursus Inleiding Omgevingswet
Les 1: Inleiding Omgevingswet
Les 2: Kerninstrumenten
Les 3: Omgevingswaarden en instructieregels
Les 5: Het Omgevingsplan, deel II
Les 6: De omgevingsvergunning
Les 7: Bouwen en de Omgevingswet
Les 8: Milieu en de Omgevingswet
Les 9: Grondeigendom
Les 10: Procedures en rechtsbescherming in de Omgevingswet
Les 11: Het stelsel in beweging, cultuurverandering & competenties
Cursus Participatie en Omgevingswet
Participatie als maatschappelijke trend
Participatie in de Omgevingswet
Participatie als gezamenlijke opgave
Participatie als ontwikkeltool
Workshop: participatie in de praktijk
Docenten



Eric is een ervaren begeleider van participatieprocessen in de fysieke leefomgeving. Hij is goed ingevoerd in de consequenties van de Omgevingswet op de participatie- en communicatiepraktijk. Naast zijn projectenwerk adviseert hij bestuurders over hoe de samenleving beter te betrekken bij schurende maatschappelijke onderwerpen. Voor de communicatieberoepsvereniging organiseerde hij een symposium over participatie onder de Omgevingswet.