Inleiding
Deze hybride cursus biedt u een combinatie van een e-learning en een verdiepende fysieke cursus. Met de e-learning bereidt u zich voor op de komst van de omgevingswet. Hoe zit die wet nu precies in elkaar? Wat is de systematiek? Welke instrumenten zijn er? Hoe pas je die toe? En wat verandert er ten opzichte van nu? U sluit deze e-learning af met een toets en certificaat.
In de verdiepende fysieke cursus leert u welke mogelijkheden de verschillende Omgevingswetinstrumenten bieden in de energietransitie en hoe u ze kunt inzetten en wat u op decentraal niveau nu al kunt doen om de energietransitie op gang te krijgen.
Inhoud en resultaat:
E-cursus Inleiding in de omgevingswet
Deze e-cursus biedt u een introductie in de Omgevingswet. Na afloop van deze cursus heeft u inzicht in:
- de hoofdlijnen en systematiek van de Omgevingswet
- de kerninstrumenten en regels
- de werking van het omgevingsplan, omgevingswaarden en instructieregels
- de inhoud van de uitvoeringsbesluiten
U weet nu wat waar staat, zodat u aan de slag kunt met de Omgevingswet.
Verdiepende cursus
Energietranstie: doelen halen onder de omgevingswet
Met deze cursus bieden wij u inzicht en inspiratie over hoe de overheid (in het bijzonder de gemeente, omgevingsdienst en provincie), de energiesector en maatschappelijke organisaties kunnen omgaan met de impact van hernieuwbare energie-, bio-, wind- en zonne-energie en omgevingswarmte op de leefomgeving. Ook kijken we naar de handvatten die de Omgevingswet en de bijbehorende instrumenten hiervoor bieden. Wat kunt u op decentraal niveau nu al doen om de energietransitie op gang te krijgen?
Aan het einde van de cursus weet u welke mogelijkheden de verschillende Omgevingswetinstrumenten bieden en hoe u ze kunt inzetten. U weet in het bijzonder welke mogelijkheden het omgevingsplan biedt om de doelen in het kader van de energietransitie te halen. Het nieuwe Ow-instrument programma krijgt specifiek aandacht.
Doelgroep:
Deze cursus is enerzijds bestemd voor medewerkers van overheden, zoals juristen en beleidsmedewerkers ruimtelijke ordening, maar ook projectleiders en beleidsadviseurs milieu en energie. Anderzijds is de cursus bestemd voor de markt. Dan gaat het om projectontwikkelaars, adviesbureaus en medewerkers van bedrijven die zich bezighouden met ontwikkeling van duurzame energie-initiatieven en energie-infrastructuur (energie coöperaties, energiebedrijven, netwerkbeheerders, gebiedsontwikkelaars, energieproducenten).