Inleiding
De Omgevingswet staat op het punt om in werking te treden. Binnenkort is het echt zover. De nieuwe wetgeving brengt voor de zwembaden grote veranderingen met zich mee. Zij krijgen te maken met hoofdstuk 15 Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Dat hoofdstuk bevat algemene rijksregels voor de activiteit ‘het gelegenheid bieden tot zwemmen en baden in badwaterbassins’.
Ook voor de provincies en de omgevingsdiensten heeft het nieuwe hoofdstuk 15 Bal gevolgen. Zij zijn immers verantwoordelijk voor de uitvoering, het toezicht en de handhaving van de algemene rijksregels.
Na de succesvolle cursus ‘Borging hygiëne en veiligheid in zwembaden’ die vooral bezocht werd door medewerkers van zwembaden en gemeenten, is er door de docenten nu een nieuwe cursus ontwikkeld. Dat is de cursus ‘Omgevingswet en badwaterbassins voor provincies en omgevingsdiensten’. Deze nieuwe cursus is specifiek gericht op provincies en omgevingsdiensten en bedoeld om hen wegwijs te maken in wat er met het nieuwe hoofdstuk 15 Bal op hen afkomt.
Inhoud en resultaat
De cursus begint met een korte inleiding tot de omgevingswetgeving. In deze inleiding staan de belangrijkste veranderingen centraal waar zwembaden – en dus ook provincies en omgevingsdiensten – mee te maken krijgen.
Het proces rond inventarisatie en analyse van risico’s en de keuze voor passende beheersmaatregelen en de uitvoering daarvan in protocollen krijgen uitgebreid aandacht. Ook de rol van de provincies en omgevingsdiensten wordt daarbij meegenomen. Daarbij is er ook aandacht voor bemonsteringsplannen en de vele vragen die de wetgeving bij deze plannen oproept. Verder passeren alle achtergronden van nieuwe parameters de revue. Incidentregistratie is een punt dat zeker niet zal ontbreken.
Met een meer juridische blik behandelt de cursus de vraag of en in hoeverre het bevoegd gezag van de algemene rijksregels kan afwijken. Hierbij gaat het om het vraagstuk rond maatwerkregels en maatwerkvoorschriften. Verder gaat de cursus in op het overgangsrecht in de invoeringswetgeving. Wat gebeurt er met bestaande ontheffingen?
Bij het toezicht en de handhaving wordt uiteraard uitgebreid stilgestaan. Wat valt er voor provincies en omgevingsdiensten te handhaven? Hoe ziet die handhaving eruit? Wanneer kan worden gehandhaafd (en wanneer niet)?
Hiermee kent de cursus een mooi evenwicht tussen de vele technische en juridische invalshoeken van het nieuwe hoofdstuk 15 Bal. Tegelijkertijd is de opleiding vooral gericht op de praktijk met alle ruimte voor discussie en eigen inbreng.
Na afloop van de cursus bent u in staat om toezicht en handhaving van de activiteit zwemmen en baden in badwaterbassins onder de nieuwe regelgeving adequaat uit te voeren.
Doelgroep
Deze cursus is bestemd voor toezichthouders en handhavers bij de provincies en de omgevingsdienst. De cursus is ook interessant voor vergunningverleners die verantwoordelijk zijn voor het opstellen van maatwerkvoorschriften.
Incompany
Deze cursus is uitermate geschikt om ook incompany te geven. Heeft u interesse als provincie of omgevingsdienst? Neem dan contact op met Maarten Keuten van Hellebrekers (06 29 58 19 66) of Berghauser Pont Academy (academy@berghauserpont.nl of 020 8200 908).