Inleiding
Het omgevingsplan is een van de belangrijkste instrumenten van de nieuwe Omgevingswet. Het omgevingsplan wordt een allesomvattend juridisch kader voor de fysieke leefomgeving in gemeenten. Hierin worden juridisch bindende regels en toetsingskaders en waarden opgenomen die al dan niet direct bindend zijn. Naast nieuwe regels ten aanzien van de fysieke leefomgeving moeten bestaande juridische regelingen (verordeningen, bestemmingsplanregels en beleidsregels) op dit terrein worden heroverwogen en een plek krijgen in het omgevingsplan. Dit alles moet zijn afgestemd op de werkwijze die de gemeente wil hanteren ten aanzien van verschillende activiteiten.
Het omgevingsplan bestaat als zodanig nog niet, maar dit betekent niet dat gemeenten er nog niet mee bezig zijn. Sommige gemeenten hebben al een ‘echt’ omgevingsplan, terwijl andere net zijn gestart met de eerste vingeroefeningen. Het omgevingsplan werpt zijn schaduw dus al ver vooruit, omdat bijna iedereen binnen een gemeente ermee te maken gaat krijgen. Tijd dus om u hierop voor te bereiden.
Inhoud en resultaat
In de E-cursus worden alle de basiszaken over het omgevingsplan behandeld. Na afloop van de e-cursus heeft u inzicht in:
- de uitgangspunten van de Omgevingswet, de plek van het omgevingsplan in de Omgevingswet en de AMvB’s (wettelijke instrumenten);
- de verschillen tussen het omgevingsplan, het (oude) bestemmingsplan en verordeningen;
- het karakter en de reikwijdte van het omgevingsplan, het bevoegd gezag en de wijze van vaststellen van een omgevingsplan;
- de structuur van het omgevingsplan en de relatie met het DSO;
- de overgangsfase naar een nieuw omgevingsplan, de bruidsschat en verordeningsregels in het omgevingsplan (moet – mag niet – kan);
- de soorten regels in het omgevingsplan en keuzemogelijkheden;
- besluitvormingsprocedures.
Werkwijze E-cursus
De E-cursus kunt u online volgen via uw computer, tablet of smartphone. De e-cursus wordt u aangeboden via het leerplatform AnewSpring (voor tablet of smartphone kan de app worden gedownload). U logt in en u start met de lessen, waarbij u in uw eigen tempo de 10 lessen volgt. Elke les is een mix van theorie, casuïstiek, webcolleges, mc-vragen en achtergrondmateriaal.
Op uw persoonlijke overzichtspagina kunt u gedurende de cursus uw kennisopname en voortgang bijhouden. Daardoor kunt u ook goed zien welke onderwerpen uit de cursus wellicht nog extra aandacht nodig hebben.
E-cursus plus Kennisbank
Tegelijk met de E-cursus krijgt u ter ondersteuning ook direct toegang tot de Kennisbank Omgevingsweb Professional, met daarin wetgeving, jurisprudentie, nieuws en achtergrondmateriaal. Deze kunt u tijdens de e-cursus raadplegen, maar ook om soms even wat verder te kijken met betrekking tot een onderwerp. De kennisbank blijft beschikbaar zolang u bezig bent met de cursus en vormt een uitgebreide bron van informatie en verdieping.
Als u alle lessen heeft afgerond volgt een toets. U krijgt 10 vragen voorgelegd. Deze zijn een dwarsdoorsnede van de E-cursus. Als u 6 van de 10 vragen correct beantwoordt, bent u geslaagd. U kunt één keer een herkansing doen. Indien u slaagt kunt u direct zelf een certificaat uitprinten.
Na afloop van de cursus krijgt u de beschikking over de Memotrainer. Dit is een interactieve tool, waarmee u uw kennis actueel houdt na de cursus. Na de cursus ontvangt u elke week 8 digitale vragen via uw smartphone, tablet of computer
Voor wie is de E-cursus?
De e-cursus is bestemd voor iedereen die betrokken is bij het opstellen van het nieuwe omgevingsplan in de gemeente. Het gaat dan om bestemmingsplanmakers, beleidsmedewerkers ruimtelijke ordening, projectleiders, medewerkers APV en bijzondere wetten en juristen ruimtelijke ordening, bouwen en milieu van gemeenten. Verder is de E-cursus interessant voor vergunningverleners en handhavers bij zowel gemeenten als omgevingsdiensten die het omgevingsplan als nieuw toetsingskader krijgen. Daarnaast is de cursus interessant voor medewerkers van provincies en waterschappen, adviesbureaus, advocatuur en andere belangstellenden.
Partner
Deze e-cursus is ontwikkeld in samenwerking met docenten van onze partner BügelHajema Adviseurs. BügelHajema Adviseurs is een allround adviesbureau voor ruimtelijke ordening en milieu en behoort met ruim 100 medewerkers tot de grote onafhankelijke ruimtelijke adviesbureaus van ons land, met vestigingen in Assen, Amersfoort en Leeuwarden. Expertises zijn de Omgevingswet, het ruimtelijk plan, stedenbouw en landschap, digitaliseren en visualiseren, ecologie, burger en bestuur en specialistisch onderzoek.