Inleiding
“De grootste wanhoop voor een samenleving is de angst dat eerlijk leven zinloos is” (Bron boek “Bloedbroeders”)
Deze one-liner raakt misschien wel de kern van wat we met
ondermijning bedoelen en beogen. Ondermijning is het toverwoord heden ten dage. ook de gemeentelijke overheid loopt er van over en schreeuwt om het aanpakken er van. Of het nu hennep is of mensenhandel/uitbuiting, cybercrime, vastgoedfraude of misbruik van vergunningen, subsidies en aanbestedingen, het raakt telkens de overheid en dus ook de gemeenten. Maar de vraag is: ziet diezelfde gemeenten wel de aspecten van ondermijning? En zo ja: hoe brengen ze die dan in beeld? En pakken ze het wel op de juiste manier op, werken ze wel samen en zo ja met welke partners? Wie doet nu wat?
Kortom, ben je als gemeente klaar om ondermijning aan te pakken en benut je alle instrumenten die je ter beschikking staan?
Inhoud en resultaat
Deze training geeft u een inkijk in het brede perspectief waarbinnen ondermijning gezien moet worden maar houdt u ook een spiegel voor om te kunnen beoordelen of u er als organisatie/individu wel klaar voor bent. Met name voor gemeenten heeft deze training een meerwaarde om te kunnen bepalen of men het bestuurlijk handhavingsinstrumentarium op orde heeft en zo niet, wat men moet doen (implementatie) om dit op orde te krijgen. Ook wordt aandacht besteed aan:
- het in beeld brengen van vermogensposities van hen die ondermijnen,
- leert u hoe financiële cijfers geïnterpreteerd moeten worden en
- krijgt u voorbeelden van witwasconstructies.
Met praktische voorbeelden van ondermijningsbeelden en de wijze van totstandkoming daarvan wordt u meegenomen in het fysiek maken van ondermijning, waardoor het niet meer “onder de radar blijft”.
De misdaad is al georganiseerd, nu de Overheid nog! Na afloop van de training bent u op de hoogte wat u als gemeente voor rol kunt spelen bij de geïntegreerde aanpak van ondermijning, welke middelen u ter beschikking staan en weet u een concrete vertaalslag te maken naar uw werkpraktijk d.m.v. het opmaken van
ondermijningsbeelden. Ook kunt u de beoordeling maken of u en uw gemeente klaar is voor de aanpak van Ondermijning.
Doelgroep
De training is bestemd voor gemeentelijke en provinciale beleidsmedewerkers, BIBOB-coördinatoren, juristen algemeen juridische zaken, bijzondere wetten en/of openbare orde en veiligheid, medewerkers van het RIEC, de Politie, het Openbaar Ministerie, Belastingdienst, Koninklijke Marechaussee, Inspectie SZW, UWV, criminologen, operationele/strategische Analisten en tenslotte de advocatuur.