Aanleiding
Eén van de centrale doelstellingen van de Omgevingswet is het bereiken en in stand houden van een goede omgevingskwaliteit (artikel 1.3). Het begrip omgevingskwaliteit is een breed begrip en de beleving/betekenis ervan kan door iedereen verschillend worden ervaren. Deze centrale doelstelling moet per gemeente worden vertaald naar een lokale doelstelling. De vraag is echter op welke manier deze vertaling moet worden ingevuld.
Inhoud en resultaat
In deze cursus wordt er ingegaan op het zien, benoemen, vaststellen, reguleren en sturen van omgevingskwaliteiten. Tijdens de cursus behandelen we omgevingskwaliteit gedurende het gehele visieproces: van inventarisatie tot toetsing van ruimtelijke planontwikkelingen en we gaan op zowel de inhoudelijke- als de procesmatige aspecten van het begrip omgevingskwaliteit.
Omgevingskwaliteit bestaat uit de aspecten die zorgdragen voor de leefbaarheid van onze fysieke omgeving in de breedste zin van het woord. Als omgevingskwaliteit zijn benoemd cultureel erfgoed, architectuur, stedenbouw, landschap, natuur, beleving, identiteit, …….. en alles wat verder relevant is.
De omgevingskwaliteiten zijn veelomvattend, divers en gebiedsafhankelijk, daardoor is omgevingskwaliteit altijd een maatwerk oplossing.
Hoe vinden we de omgevingskwaliteiten en hoe gaan we hier grip op krijgen?
Het proces van ambitie- en visievorming vraagt een open benadering om de meer subjectieve criteria te benoemen en te vatten in thema’s. Er dient ook voor iedereen ruimte te zijn om hun subjectieve oordeel een plek te geven, daardoor ontstaat er een dialoog tussen disciplines en burgers. Deze dialoog wordt gebruikt om de omgevingskwaliteiten te prioriteren en te combineren tot enkele integrale omgevingsthema’s.
Het doel van de cursus is het bepalen van de omgevingskwaliteiten, daar een integrale visie uit te destilleren en vervolgens de vertaling te maken naar de instrumenten van de Omgevingswet, zowel omgevingsvisie als omgevingsplan.
Doelgroep
De cursus is bestemd voor iedereen die betrokken in bij het opstellen van het gemeentelijke omgevingsvisie en/of het gemeentelijke omgevingsplan. De cursus behandelt alle stappen tussen de inventarisatie en het toetsen van ruimtelijke ontwikkelingen aan de hand van het omgevingsplan. Het maakt dus niet uit welke rol je als beleidsmaker, adviseur of projectleider vervult en in welk traject van de omgevingsvisie of het omgevingsplan je werkzaamheden verricht, het gaat er om dat je op de een of andere manier betrokken bent bij het invullen van omgevingskwaliteiten.