Inleiding
De Omgevingswet is weliswaar een formele wetswijziging, maar vraagt van overheden en initiatiefnemers vooral ook een andere manier van werken. 80% van de veranderopgave is immers gedrag, zo zei de minister bij de invoering al. Maar wat verandert er dan precies? En wat betekent dat voor mij als professional? Deze tweedaagse opleiding geeft je deze antwoorden.
Wat biedt deze opleiding?
Begrippen als participatie, opgavegericht werken, samenwerken, integraal werken en wijkgericht werken: het zijn allemaal termen die we deze dagen bij voortdurend horen. We moeten meer initiatieven mogelijk maken, beter integraal samenwerken, mét bewoners en ondernemers. Dat zijn forse veranderingen, die niet vanzelf gaan. Ze vragen nieuwe vaardigheden.
Naast inhoudelijke kennis en expertise van je vakgebied, wordt er ook van je gevraagd om vanuit de bedoeling te werken, met minder regels, maar wel duidelijke kaders. Meer samen, maar soms ook sturend. De nieuwe Omgevingswet kortom tal van dilemma’s met zich mee en exact dat is wat centraal staat in deze opleiding: We schetsen de veranderende context waarin de moderne ambtenaar werkt en de dilemma’s die daar als vanzelf bij horen. Daarbij bieden we concrete instrumenten om ermee aan de slag te gaan.
Werken aan vaardigheden
Deze opleiding gaat niet over de inhoud. De nieuwe manieren van (samen)werken vragen vooral ook een andere manier van werken met bijbehorende vaardigheden. En daarbij hebben we het niet enkel over nieuwe vaardigheden, want bestaande manieren van werken blijven deels ook nog bestaan. En dat maakt het misschien ook wel zo ingewikkeld: er komt wat bij.
Integraal werken
De beweging naar een integrale manier van kijken en werken rond opgaven in onze leefomgeving betekent bijvoorbeeld niet, dat overheden hun meer traditionele rollen als ‘kadersteller’ (denk aan verordeningen) en als regisseur (uitvoerder van beleid) verliezen. Die rol blijft bestaan, maar wordt aangevuld met die als partner of facilitator. Die verschillende rollen vragen behoorlijk wat van de moderne publieke professional. Het is een soort ‘grenswerker’: iemand met één been in de eigen organisatie en met één been in (een netwerk met) de buitenwereld. Grenswerkers belanden geregeld in een spagaat waarbij een keuze voor het één of het ander hen niet dichterbij de oplossing brengt.
Het stelt ze voor lastige vragen en dilemma’s, zoals:
- Hoe ga je om met de spanning tussen (rechts)zekerheid bieden en maatwerk leveren?
- Waar ligt je loyaliteit? Bij jouw moederorganisatie of (de coalitie met) ‘buiten’?
- Welke (ontwikkel)wensen wil en kun je faciliteren? En hoe weeg je dat af?
- Wanneer is een participatieproces geslaagd?
- Welke samenwerkingsvorm past bij mijn opgave?
Deze opleiding is een korte versie van de Opleiding Omgevingsadviseur die we al vele malen naar volle tevredenheid hebben uitgevoerd, zowel incompany als op de open markt.
Doelgroep
Deze opleiding is voor iedereen die werkt aan integrale vraagstukken over grenzen van organisaties, teams en domeinen. Dat kan zijn bij de overheid, in het bedrijfsleven, bij een non-profitorganisatie of een wijkvereniging of in de advieswereld. Voor mensen met rollen en functies die worden omschreven als gebiedsmakelaar, omgevingsadviseur, programmamanager, procesbegeleider, wijkregisseur, strategisch beleidsmedewerker, netwerkregisseur, projectleider, senior vergunningverlener, accountmanager, alliantiemanager en al die andere functies waarin samenwerken over grenzen essentieel is.