2-daagse training

€ 1.795,-

Samenwerken onder de Omgevingswet: de publieke professional


  • Werken aan specifieke vaardigheden, geen inhoud
  • Grenswerker: met één been in de eigen organisatie en met één been in de buitenwereld
  • Steekwoorden: participatie, opgavegericht werken, integraal werken, samenwerken, stakeholdermanagement, regisseren, verbinden, omgaan met weerstand en spanningen.
  • We bieden concrete instrumenten om aan de slag te gaan


banner

Inleiding

De Omgevingswet is weliswaar een formele wetswijziging, maar vraagt van overheden en initiatiefnemers vooral ook een andere manier van werken. 80% van de veranderopgave is immers gedrag, zo zei de minister bij de invoering al. Maar wat verandert er dan precies? En wat betekent dat voor mij als professional? Deze tweedaagse opleiding geeft je deze antwoorden.

Wat biedt deze opleiding?

Begrippen als participatie, opgavegericht werken, samenwerken, integraal werken en wijkgericht werken: het zijn allemaal termen die we deze dagen bij voortdurend horen. We moeten meer initiatieven mogelijk maken, beter integraal samenwerken, mét bewoners en ondernemers. Dat zijn forse veranderingen, die niet vanzelf gaan. Ze vragen nieuwe vaardigheden.

Naast inhoudelijke kennis en expertise van je vakgebied, wordt er ook van je gevraagd om vanuit de bedoeling te werken, met minder regels, maar wel duidelijke kaders. Meer samen, maar soms ook sturend. De nieuwe Omgevingswet kortom tal van dilemma’s met zich mee en exact dat is wat centraal staat in deze opleiding: We schetsen de veranderende context waarin de moderne ambtenaar werkt en de dilemma’s die daar als vanzelf bij horen. Daarbij bieden we concrete instrumenten om ermee aan de slag te gaan.

Werken aan vaardigheden

Deze opleiding gaat niet over de inhoud. De nieuwe manieren van (samen)werken vragen vooral ook een andere manier van werken met bijbehorende vaardigheden. En daarbij hebben we het niet enkel over nieuwe vaardigheden, want bestaande manieren van werken blijven deels ook nog bestaan. En dat maakt het misschien ook wel zo ingewikkeld: er komt wat bij.

Integraal werken

De beweging naar een integrale manier van kijken en werken rond opgaven in onze leefomgeving betekent bijvoorbeeld niet, dat overheden hun meer traditionele rollen als ‘kadersteller’ (denk aan verordeningen) en als regisseur (uitvoerder van beleid) verliezen. Die rol blijft bestaan, maar wordt aangevuld met die als partner of facilitator. Die verschillende rollen vragen behoorlijk wat van de moderne publieke professional. Het is een soort ‘grenswerker’: iemand met één been in de eigen organisatie en met één been in (een netwerk met) de buitenwereld. Grenswerkers belanden geregeld in een spagaat waarbij een keuze voor het één of het ander hen niet dichterbij de oplossing brengt.

Het stelt ze voor lastige vragen en dilemma’s, zoals:

  • Hoe ga je om met de spanning tussen (rechts)zekerheid bieden en maatwerk leveren?
  • Waar ligt je loyaliteit? Bij jouw moederorganisatie of (de coalitie met) ‘buiten’?
  • Welke (ontwikkel)wensen wil en kun je faciliteren? En hoe weeg je dat af?
  • Wanneer is een participatieproces geslaagd?
  • Welke samenwerkingsvorm past bij mijn opgave?

Deze opleiding is een korte versie van de Opleiding Omgevingsadviseur die we al vele malen naar volle tevredenheid hebben uitgevoerd, zowel incompany als op de open markt.

Doelgroep

Deze opleiding is voor iedereen die werkt aan integrale vraagstukken over grenzen van organisaties, teams en domeinen. Dat kan zijn bij de overheid, in het bedrijfsleven, bij een non-profitorganisatie of een wijkvereniging of in de advieswereld. Voor mensen met rollen en functies die worden omschreven als gebiedsmakelaar, omgevingsadviseur, programmamanager, procesbegeleider, wijkregisseur, strategisch beleidsmedewerker, netwerkregisseur, projectleider, senior vergunningverlener, accountmanager, alliantiemanager en al die andere functies waarin samenwerken over grenzen essentieel is.

Programma

  • Op dag 1 schetsen we de veranderende context van het werken onder de Omgevingswet en staan we stil bij de veranderdoelen van de wet.
  • Vervolgens zoomen we in op de drie rollen van de overheid en de verschillende competenties die daarbij horen.
  • Ook staan we uitgebreid stil bij het thema participatie en presenteren we een manier om snel te komen tot een goede participatieaanpak.
  • Tot slot gaan we in op het omgaan met dilemma’s en jouw eigen stijl daarin en maken we een doorkijk naar de manier waarop je jouw organisatie kunt meenemen in de veranderopgave van de wet. Je kunt het immers niet alleen.


Docenten

Pim Nijssen
Adviseur en trainer, Twynstra Gudde
 
Pim Nijssen is partner Samenwerken bij Twynstra Gudde en een ervaren trainer en adviseur. Pim helpt organisaties en professionals samenwerkingsvaardiger te worden door middel van trainingen, organisatieadvies of als verandermanager. Met zijn achtergrond als planoloog kent hij het ruimtelijk domein als zijn broekzak. Met zijn humorvolle en verbindende stijl weet hij groepen in beweging te krijgen.
Bekijk op Omgevingsweb
Bekijk LinkedIn profiel
Jesse Evers
Trainer
Jesse Evers is antropoloog, muzikant én trainer. Met zijn veelzijdige achtergrond heeft hij een frisse kijk op de veranderopgaven, waarmee publieke professionals te maken krijgen. Jesse’s beschouwende en waarderende kijk maken hem een gewaardeerd trainer en adviseur. Naast zijn werk als trainer, werkt Jesse ook zelf aan maatschappelijke opgaves als adviseur of manager, zoals de implementatie van de Omgevingswet of het stikstofdossier.
Jan Joost Verbij
Twynstra Gudde
Jan Joost Verbij is trainer en ondernemer met zijn wortels in de principes van Design Thinking. Door gebruik te maken van creatieve en interactieve werkvormen stimuleert hij échte betrokkenheid en een open houding om te leren. Als ondernemer heeft hij 10 jaar ervaring in het op- en uitbouwen en onderhouden van verschillende projecten en concepten. Als adviseur is hij betrokken bij diverse participatietrajecten.
Marije Martens
Adviseur samenwerken
Marije is een ervaren trainer en adviseur met een duidelijke focus op het persoonlijke leerproces. Zij begeleidt participatieprocessen en omgevingsmanagement en weet wat er nodig is om klaar te zijn voor de veranderingen van de Omgevingswet. Met een praktische aanpak en oog voor de menselijke kant van verandering, helpt Marije organisaties en professionals om effectief samen te werken en gezamenlijk resultaten te boeken.

Materiaal

•  Digitale hand-outs
•  Relevant aanvullend digitaal materiaal
•  Toegang tot de gehele digitale kennisbank van PONT | Omgeving tot een maand na de cursus 


Studiepunten

Studiepunten en -uren

Voor deze cursus/opleiding kun je 12 studie-uren rekenen.

BP Studieuren1212

Aanmelden

Datum, Locatie en Prijs

  • € 1.795,-
    • Genoemd bedrag is exclusief 21% btw
    • Prijs is inclusief complimentary lunch, koffie en thee



Aanmelden

Referenties
De opleiding heeft mijn verwachtingen overtroffen. Dat kwam met name doordat er ruimte was voor vragen en casussen uit de groep. De verschillende werkvormen maakten het luchtig en zorgden er ook voor dat je even los komt van je dagelijkse praktijk. Dat helpt mij goed om te leren en geïnspireerd te raken.

Zeer leuke, leerzame en prettige training, het aanraden waard! Goede begeleiding met voldoende ruimte voor eigen inbreng. De dagen waren boeiend en "vlogen" om.

ook interessant voor jou

Incompany

Deze cursus liever met jouw eigen team en op maat bij jou op kantoor? Dat kan! De voordelen van incompany op een rij:

  • De training is altijd maatwerk
  • Je bereikt als team hetzelfde niveau
  • Voorafgaand een vrijblijvend intakegesprek met de trainer(s)
  • Bedrijfsspecifieke situaties worden betrokken
  • Je bepaalt de data van de training

Ook interessant voor jou

Meer weten?

Heb je nog vragen of wil je deze cursus incompany volgen?

Of wilt je persoonlijk studieadvies? We vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn. Via onderstaand contactformulier kun je contact opnemen met onze klantenservice of ons salesteam. Wil je direct contact met de betreffende programmamanager? Bekijk dan de contactgegevens rechts.

Chiara van Ommeren
Programmamanager, Berghauser Pont Academy
U kunt contact opnemen met Chiara via chiara@berghauserpont.nl
(020) 820 09 08 | (06) 253 271 03