E-college

€ 75,-

E-college Waterstoftankstations


Wilt u bijgepraat worden over wat er speelt op het gebied van de duurzame energiedrager waterstof en waterstoftankstations? Schrijf u dan in voor dit actualiteitencollege!

  • In slechts één uur bent u bijgepraat over een actueel thema binnen de fysieke leefomgeving en duurzaamheid
  • Opgenomen: maart 2021
  • Op elk gewenst moment te bekijken
  • Na afloop een toets en certificaat
  • 1 studie-uur

Inleiding

In het Klimaatakkoord wordt het belang van waterstof voor verschillende sectoren onderstreept. Ten opzichte van een batterij kan met waterstof meer energie worden meegenomen en kan er sneller worden getankt. Eigenlijk lijkt het gebruik van waterstof meer op het tanken van benzine, dus dit biedt meer mogelijkheden in de industrie, zwaar transport en de scheepvaart.

Om groene waterstof op grote schaal in te kunnen zetten, moeten we hiervoor ook de juiste infrastructuur aanleggen en waterstoftankstations helpen hierbij. Dit actualiteitencollege gaat in op het nut, de noodzaak en de veiligheidseisen van waterstoftankstations. Tot slot, wordt verduidelijkt hoe je nu - en in de toekomst - omgaat met de inpassing van de tankstations in het ruimtelijk gebied onder de nieuwe Omgevingswet.

Inhoud en resultaat

Dit actualiteitencollege gaat in op het nut, de noodzaak en de veiligheidseisen van waterstoftankstations.

Na afloop van dit actualiteitencollege heeft u inzicht:

  • over het nut, de noodzaak en het huidige beleid;
  • in de mate van duurzaamheid en vormen/kleuren van waterstof;
  • in de veiligheidseisen die aan een waterstoftankstation worden gesteld;
  • in de veranderingen onder de nieuwe Omgevingswet.

Werkwijze Actualiteitencollege

Het college wordt u aangeboden via het leerplatform AnewSpring (voor tablet of smartphone kan de app worden gedownload). U ontvangt hiervoor van ons de inloggegevens. Na afloop van het college volgt een toets bestaande uit vijf mc-vragen. Na het positief afronden van deze toets kunt u een certificaat van deelname downloaden.

Voor wie?

Dit actualiteitencollege is bestemd voor beleidsmedewerkers duurzaamheid en energietransitie, projectleiders en juristen die betrokken zijn bij het opstellen van regionale energiestrategieën en projecten voor duurzame energie-infrastructuur, (milieu)adviseurs bij gemeenten, omgevingsdiensten en provincies. Daarnaast is cursus ook interessant voor medewerkers van bedrijven voor wie waterstof een lonkend perspectief lijkt.

Partner

Deze e-cursus is ontwikkeld in samenwerking met Royal HaskoningDHV. Dit ingenieursbureau is al meer dan 135 jaar toonaangevend, zowel in advies als in projectmanagement. We dragen bij aan een betere samenleving en maken zo de levens van grote groepen mensen wereldwijd makkelijker, gezonder en veiliger. Dit doen we met innovatieve en duurzame ontwikkelingsprojecten voor steden, water, transport en industrie. Met bijna 7.000 professionals werken we aan projecten in 150 landen. De afdeling Royal HaskoningDHV Legal Consultants biedt oplossingen voor alle juridische uitdagingen die in technische en ruimtelijke projecten spelen. Ons werkveld strekt zich uit van advies tot contract, van visie tot vergunning en van onderhandelen tot procederen. We ondersteunen onze opdrachtgevers met doelgerichte strategische juridische advisering én maken de vertaling naar praktische toepasbare aanpak. Onderscheidend daarbij is onze technische, procesmatige en politiek bestuurlijke ervaring bovenop onze juridische expertise. Deze ‘legal plus’ stelt ons in staat om juridische oplossingen te verbinden met technologische innovaties en uitdagingen in het maatschappelijk veld waarin een project zich afspeelt.

Programma

  1. 1. Nut, noodzaak en het huidige beleid waterstoftankstation
  2. 2. Ambities waterstof in de mobiliteit
  3. 3. Borging van veiligheid
  4. 4. Waterstoftankstations onder de nieuwe Omgevingswet

Docenten

Simone van Dijk
Leading professional omgevingsveiligheid bij Royal HaskoningDHV
 
Simone adviseert overheden, bedrijven en opereert bij voorkeur in een omgeving met diverse stakeholders met diverse belangen. Vaak doet ze dit in de rol van facilitator. Momenteel ligt haar focus vooral op het verbinden van de onderwerpen omgevingsveiligheid en energietransitie. De energietransitie vraagt onder andere om nieuwe energiedragers. Nieuwe energiedragers kennen vaak ook risico’s, bijvoorbeeld door de aard van de stof. Het is zaak om in de energietransitie bij de inrichting van het systeem voldoende aandacht te besteden aan die risico’s. Dit geldt zowel voor de ruimtelijke impact als voor het ontwerp. Simone geeft verder diverse trainingen op het gebied van omgevingsveiligheid en is voorzitter van onder meer de kennistafel Transport gevaarlijke stoffen en van de Kennistafel Aandachtsgebieden. Binnen projecten is haar drijfveer het zoeken naar de verbinding en draagvlak met een goede balans tussen inhoud en proces.
 
Bekijk LinkedIn profiel
Bastian Knoors
Technisch consultant energietransitie bij Royal HaskoningDHV
 
Bastian werkt al vele jaren aan diverse aspecten van de energietransitie, haalbaarheid van grootschalige waterstofproductie en elektriciteitsnetten, maar ook aan de warmtetransitie in de gebouwde omgeving. Er is in deze transitie niet één simpele oplossing, dat maakt de vraagstukken interessant maar ook ingewikkeld. In deze cursus zal hij proberen om eenvoudig inzicht te geven in de afwegingen en alternatieven, maar ook in de trends en mogelijke uitkomsten. Dat waterstof hier een onderdeel van uit maakt is vrijwel zeker!
Bekijk LinkedIn profiel
Jeanine Zwalve-Erades
Senior Legal Consultant omgevings- en energierecht bij Royal HaskoningDHV
 
Jeanine adviseert overheden, bedrijven en andere stakeholders over de strategische en juridische aspecten van complexe ruimtelijke projecten, zoals windparken, grootschalige energie-infrastructuur en andere vormen van stedelijke gebiedsontwikkeling. Tevens ondersteunt zij overheden bij de aanpassing van hun werkprocessen vanwege de aanstaande Omgevingswet. de Raad van State. Haar ruime ervaring met ruimtelijke plannen, milieueffectstudies en aanverwante beleidsterreinen komt daarbij goed van pas.
Bekijk op Omgevingsweb
Bekijk LinkedIn profiel

Materiaal

Studiepunten

Studiepunten en -uren

Voor deze cursus/opleiding kun je 1 studie-uren rekenen.

BP Studieuren11

Aanmelden

Datum, Locatie en Prijs

  • € 75,-
    • Genoemd bedrag is excl btw 21%
Aanmelden

Referenties
Voor dit actualiteitencollege zijn geen referenties beschikbaar.

ook interessant voor jou

Incompany

Deze cursus liever met jouw eigen team en op maat bij jou op kantoor? Dat kan! De voordelen van incompany op een rij:

  • De training is altijd maatwerk
  • Je bereikt als team hetzelfde niveau
  • Voorafgaand een vrijblijvend intakegesprek met de trainer(s)
  • Bedrijfsspecifieke situaties worden betrokken
  • Je bepaalt de data van de training

Ook interessant voor jou

Meer weten?

Heb je nog vragen of wil je deze cursus incompany volgen?

Of wilt je persoonlijk studieadvies? We vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn. Via onderstaand contactformulier kun je contact opnemen met onze klantenservice of ons salesteam. Wil je direct contact met de betreffende programmamanager? Bekijk dan de contactgegevens rechts.

Tim de Laat
Programmamanager, Berghauser Pont Academy
U kunt contact opnemen met Tim via 06 40 72 44 82  of via tim@berghauserpont.nl