Inleiding
Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) gaat het bouwrecht en omgevingsrecht volledig op de schop. Het gaat om de grootste wijzigingen in de bouwregelgeving ooit. Niet alleen verandert de aansprakelijkstelling, maar ook is er een geheel andere wijze van vergunningverlening. Met name de oplevering van een bouwwerk wordt veel juridischer.
Wat zijn de wijzigingen?
De Wkb zorgt voor wijzigingen in het Burgerlijk Wetboek. Deze wijzigingen hebben tot gevolg dat nog meer de verantwoordelijkheid voor de bouwkwaliteit bij aannemers komt te liggen. Maar, wat wijzigt er nu precies? En wat betekent dat voor het bouwproces en het uiteindelijke bouwwerk? Met deze nieuwe wetswijzigingen wordt het gehele bouwproces veel juridischer. De contracten en algemene voorwaarden verdienen daarom aanpassing om later problemen te voorkomen, en voor aannemers wordt het nog belangrijker om het interne kwaliteitssystemen op orde te hebben.
Vaak wordt de afname van grond gekoppeld aan een ‘bruikbare’ omgevingsvergunning voor bouwen. De bank eist voor financiering een onherroepelijke omgevingsvergunning. De Omgevingswet knipt die omgevingsvergunning echter in twee delen: de omgevingsvergunning voor de omgevingsplanactiviteit en de omgevingsvergunning voor de (technische) bouwactiviteit. Wat moet nu dan in contracten over de vergunningverlening worden opgenomen?
Voor woningen zal straks geen omgevingsvergunning voor een (technische) bouwactiviteit hoeven te worden aangevraagd. Een private kwaliteitsborger houdt op de bouw toezicht en dient zijn akkoord te geven dat het gerealiseerde bouwwerk aan de bouwtechnische voorschriften voldoet. Zonder zijn akkoord mag de woning niet in gebruik worden genomen. Hoe verder als hij zijn akkoord niet wil geven?
Inhoud
De cursus ‘Wkb en Omgevingswet voofr bouwbedrijven’ verschaft duidelijkheid in de hoofdlijnen en details van de Wkb en de Omgevingswet. In twee dagdelen leer je wat de gevolgen zijn voor jou en jouw bedrijf. Je leert wat je moet en hoe je je hierop kunt voorbereiden.
Na afloop van deze cursus begrijp je wat de gevolgen van de Omgevingswet en de Wkb zijn voor jou en jouw bedrijf. En hoe je je het beste hierop kunt voorbereiden. Dit door aanpassingen van contracten en wijzigingen in de bedrijfsvoering. Tijdens de cursus is er veel ruimte voor vragen over praktijksituaties.
Doelgroep
De doelgroep van de cursus is met name aannemers, projectontwikkelaars, opdrachtgevers, architecten, constructeurs, installatiebedrijven, adviesbureaus en de advocatuur.