Inleiding
De overheid heeft een flink palet aan grond en opstallen in gebruik. Denk aan het gemeentehuis, begraafplaatsen, scholen, monumenten, openbaar gebied en landgoederen. Niet altijd is goed in beeld wat een gemeente precies in portefeuille heeft. Met een goede regie op overheidsvastgoed kan een gemeente meer rendement halen uit het eigen bezit.
Inhoud
Om aan bovenstaande tegemoet te komen heeft Stichting Orbiters met Geoplan de leergang Regie op overheidsvastgoed ontwikkeld. De insteek is een opleiding die zowel de grond als de opstallen in eigendom en gebruik van de overheid behandeld. Dit betreft de openbare ruimte, begraafplaatsen, natuurgebieden, gebouwen bestemd voor eigen gebruik zoals het gemeentehuis en gebouwen in gebruik voor sport, cultuur en onderwijs of bijzonder onroerend goed zoals monumenten.
In de leergang behandelen we niet alleen het beheer en onderhoud (kosten) van het vastgoed, maar ook de mogelijke opbrengsten. Daarnaast komt ook onroerend goed aan bod dat getransformeerd of herontwikkelt moet worden. Verder passeren de nodige nieuwe opgaven de revue, zoals duurzaamheid, mobiliteit en het rendabel maken van de openbare ruimte.
In de cursus wordt onder andere ingegaan op:
- Eigendom en bezit overheid
- Strategische porfolio en ontwikkelportefeuille
- Portefeuille-, asset- en propertymanagement
- Verduurzaming vastgoed
- Financiële, fiscale en juridische aspecten
- Specials: oa monumenten, zorg- en schoolgebouwen, zonneparken, parkeren
- Verkoop bijzonder vastgoed
- Herontwikkelen en kostenverhaal
Doelgroep
Deze leergang is op post-hbo niveau en vereist minimaal 3 tot 5 jaar relevante werkervaring op het gebied van vastgoed en/of grondzaken. De leergang is bestemd voor medewerkers van gemeenten, provincies, rijk, corporaties, beleggers, adviesbureaus en marktpartijen die zich bezighouden met vastgoed. Zoals projectleiders en (gebieds-) ontwikkelaars, medewerkers en juristen grond- en vastgoedzaken, plan- en vastgoedeconomen, managers en allround adviseurs.