Inleiding
Volgens de nieuwe zwemwater-regelgeving moet u voor uw zwembad een risicoanalyse en een beheersplan opstellen. Dat doet u niet zomaar, want:
- Welke risico’s neemt u mee in uw analyse?
- Wanneer is een risico acceptabel of niet?
- Welke beheersmaatregelen kunt u toepassen?
- Wanneer is een beheersmaatregel effectief?
- Hoe kunt u beheersmaatregelen tegen elkaar afwegen?
Een risicoanalyse en een beheersplan moet u opstellen per 1 januari 2022. Dan treedt namelijk de Omgevingswet in werking, dat is al snel. Daarom is het belangrijk dat u de risicoanalyse en het beheersplan snel in de vingers krijgt.
Maarten Keuten en Luc Vosters, de docenten van de cursus Omgevingswet voor zwembaden: borging hygiëne en veiligheid hebben een speciale praktijkdag ontwikkeld. Op die praktijkdag kunt u oefenen met de risicoanalyse en het beheersplan. Daarbij krijgt u van alle ondersteuning van de docenten.
Inhoud en resultaat
De praktijkdag voorziet in de wens van cursisten te oefenen . Met de oefeningen zet u de eerste stappen naar een opzet voor een risicoanalyse en een beheersplan. Deze oefeningen doet u samen met medecursisten. Hoe kijken andere cursisten aan tegen bepaalde risico’s? Welke beheersmaatregelen hebben ze daarbij bedacht? Door de directe discussie met cursisten leert u van elkaar.
Het samen doen in de praktijk, dat is de toegevoegde waarde van de praktijkdag.
Het resultaat van de praktijk-dag is dat u een eerste aanzet hebt voor de risicoanalyse en het beheersplan voor uw zwembad. Daar kunt u zelfstandig verder mee aan de slag. Het netwerk van de praktijkdag kunt u blijven gebruiken. Zo kunt u altijd ervaringen blijven uitwisselen en vragen stellen. Dat helpt u bij het verder uitwerken en toekomstige aanpassingen van de risicoanalyses en beheersplannen.
Met de praktijkdag weet u wat u met de nieuwe Omgevingswet te doen staat en heeft u handvatten om dit in de praktijk op te pakken.
Voorwaarde voor deelname aan de praktijk-dag is wel dat u de reguliere cursus Omgevingswet voor zwembaden hebt gevolgd. In de reguliere cursus krijgt u alle achtergronden bij de nieuwe zwemwater-regelgeving, klik hier voor meer informatie. Tijdens deze praktijkdag leert u de opgedane kennis daadwerkelijk te gebruiken in de praktijk.
Doelgroep
De praktijkdag is primair bestemd voor:
- Managers en coördinatoren bij reguliere zwembaden, peuter(speel)baden en badwaterbassins in bijvoorbeeld hotels, pensions, vakantieparken, campings, sauna’s, wellness, fitnesscentra, ziekenhuizen en therapeutische instellingen
Ook is de praktijkdag bedoeld voor:
- Projectleiders, adviseurs, aannemers en serviceorganisaties op het gebied van zwembaden
De praktijkdag is verder interessant voor:
- Toezichthouders en handhavers, vergunningverleners en beleidsmedewerkers bij gemeenten, provincies en omgevingsdiensten en andere betrokkenen, zoals brancheorganisaties