Inleiding
Vanaf 2022 krijgt Nederland via de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) een nieuw systeem van kwaliteitsborging.
Waarschijnlijk heeft u al de nodige kennis en vaardigheden, maar om ook als kwaliteitsborger te werken zult u meer moeten weten over de regelgeving, het bouwproces, risico- en regelgericht toezicht (borgingsplannen) en uiteraard kwaliteitsborging. Deze opleiding stoomt u hier klaar voor.
Brede opleiding Van BWT naar WKB
De opleiding voor plantoetsers is onderdeel van de bredere opleiding kwaliteitsborging die bestaat uit 3 modules:
- Bouwbesluit/BBL basis, 6 dagen --> update Bouwbesluit met doorkijk naar BBL over de inhoudelijke thema’s --> vooraf instaptoets, is deze voldoende, dan hoef je deze module niet te volgen, kun je rechtstreeks door naar module Bouwplantoetser.
- Bouwplantoetser, 5 dagen --> gericht op kwaliteitsborging in het bouwproces en het beoordelen van de bouwplannen --> indien nodig voorafgegaan door module Bouwbesluit Basis indien instaptoets daartoe dwingt.
- Toezichthouder, 4 dagen --> specifiek gericht op de rol van toezichthouder op de bouwplaats --> module Bouwbesluit Basis niet verplicht, wel facultatief te volgen.Op deze webpagina gaan we door met de eerste twee opleidingen.
Op een aparte webpagina, zie hier, vindt u meer informatie over de specifieke opleiding voor de toezichthouders.
Rol Bouwplantoetser
De bouwplantoetser heeft de echte kwaliteitsborgers-rol zoals bedoeld in de wet. Een belangrijk doel is de accentverschuiving van de papieren vergunning naar het gebruiksgerede bouwwerk. De kwaliteit van het uiteindelijke bouwwerk moet voorop staan. Degene die de kwaliteitsborging tijdens de uitvoering verzorgt, is bij uitstek de persoon die kan vaststellen of de bouwer de kwaliteit levert die mag worden verwacht. Het voldoen aan de wettelijke eisen is daarbij de ondergrens, maar hij/zij controleert meer zaken.
Wat moet je kunnen en weten om deze rol uit te voeren met de onafhankelijkheid en deskundigheid die de Wkb verlangt? Voor wie in het huidige stelsel plantoetser of vergunningverlener is namens het bevoegd gezag of namens de opdrachtgever van het bouwwerk blijven veel werkzaamheden hetzelfde, maar op een aantal aspecten zijn er ook grote verschillen met de rol van de kwaliteitsborger. Die verschillen staan centraal in deze opleiding die specifiek voor bouwplantoetsers is opgezet.
De opleiding is gericht op gevolgklasse 1.
Inhoud en resultaat
Deze opleiding is er op gericht om de kennis en vaardigheden van personen die nu al adviseren of toetsen – zowel bij publieke als private organisaties – te verdiepen en op te frissen en te brengen naar de rol van bouwplantoetser bij het kwaliteitsborgingsproces, dus van toezien op de kwaliteit naar het borgen ervan.
Aspecten die hierbij aan de orde komen zijn:
Module Bouwbesluit/BBL Basis:
- vereiste kennis over bouwregelgeving
- aanvullende technische kennis over het Bouwbesluit, met continu doorkijk naar BBL
- afsluitende kennistest
Module Bouwplantoetser:
- kennis over inhoud Wkb
- kennis over bouwkwaliteit en kwaliteitsborging
- kennis over de gehele keten van het bouwproces
- het boordelen van bouwplannen
- nieuwe vaardigheden die nodig zijn om kwaliteitsborging goed te kunnen invullen.
- afsluitend praktijkexamen
Meer informatie over de inhoud hiervan vindt u verderop bij het programma.
Doelgroep
De opleiding is bedoeld voor personen, die ervaring hebben met toetsing van bouwplannen en deze rol willen gaan vervullen in het nieuwe stelsel. Denk aan vergunningverleners, plantoetsers, juristen, ontwerpers en evt. toezichthouders die van rol willen wisselen. Zij zijn werkzaam bij BWT van gemeenten of als opzichters/directievoerders werkzaam bij adviesbureaus, architectenbureaus en bouwers.
Vereiste vooropleiding/ervaring
Deelnemers dienen een passende vooropleiding te hebben gehad (ABW1 of vergelijkbaar) en al minimaal 3 jaar ervaring met het toetsen van bouwplannen.U ontvangt vooraf een intakeformulier.
Opzet en studiebelasting
De opleiding vindt plaats op een vaste dag in de week van 9.30 tot 16.45 uur. U volgt 5 of 11 lesdagen, al naar gelang u een of twee modules volgt.Het praktijkexamen maakt u thuis of op kantoor. Eventuele herkansing vindt mondeling plaats in Utrecht.Voor deze opleiding (2 modules) kunt u totaal 126 studie-uren rekenen, waarvan 66 contacturen en 60 uren thuisstudie en examen.
Kwaliteitseisen
Na het goed afronden van de kennistest/instaptoets en het praktijkexamen ontvangt de deelnemer een diploma Kwaliteitsborging.
Dit is voor twee modules:
- Bouwbesluit/BBL basis: instaptoets vooraf of kennistest achteraf
- Bouwplantoetser: afleggen praktijkexamen
Na het volgen van deze opleiding voldoet u aan de wettelijke minimumeisen om op het gebied van kwaliteitsborging als bouwplantoetser aan de slag te gaan. Meer informatie hierover, vindt u hier.
Docenten
De docenten die voor deze opleiding worden ingeschakeld zijn zeer goed thuis in de opzet en details van het nieuwe stelsel en de bouwregelgeving in totaal. Zij hebben hun sporen verdiend in uiteenlopende functies aan zowel publieke als private kant.