Inleiding:
Op 1 januari 2020 is de Wet zorg en dwang (Wzd) in werking getreden. Deze wet vervangt, samen met de Wet verplichte ggz (Wvggz), de Wet Bopz. De Wzd regelt de rechten van mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een psychogeriatrische aandoening (zoals dementie) die onvrijwillige zorg krijgen. Daarnaast regelt deze wet de onvrijwillige opname. Het uitgangspunt van de Wzd is dat onvrijwillige zorg niet wordt toegepast, tenzij het niet anders kan. De wet heeft consequenties voor zorginstellingen, maar bijvoorbeeld ook voor zorgverleners die zorg leveren aan de doelgroep van de Wzd in de thuissituatie, logeeropvang en in kleinschalige woonvormen. Tijdens de cursus staan we stil bij de wijze waarop de uitvoering van onvrijwillige zorg volgens de Wzd gestalte kan krijgen en zoomen we in op de knelpunten bij de implementatie van de Wzd.
Inhoud en resultaat:
Na een introductie tot het theoretisch kader van de Wzd en de kansen en uitdagingen voor de implementatie, behandelen we het stappenplan en de nieuwe definities die voorvloeien uit de Wzd. Hierna gaan we aan de slag met casuïstiek waarin we de knelpunten met elkaar bespreken.
Voorbeelden van knelpunten die uit de praktijk naar voren komen zijn:
- Cliëntvertrouwenspersoon heeft (nog) geen natuurlijke plek in het zorgproces;
- In ambulante setting onduidelijk wie initiatief neemt om na te gaan of sprake is van onvrijwillige zorg;
- In ambulante setting verantwoordelijkheid tussen betrokken professionals nog niet duidelijk;
- Onduidelijkheid over invulling en het betrekken van verschillende Wzd-functies.
Na afloop van deze cursus heeft u inzicht in mogelijke ‘goede oplossingen’ voor de uitvoering van de Wzd in de praktijk. U kent het Wzd stappenplan met bijbehorende verantwoordelijkheden. Daarnaast weet u de juiste afweging te maken wanneer de Wzd van toepassing is en hoe deze te vertalen naar uw eigen beroepspraktijk. U heeft aan de hand van voorbeelden uit de praktijk kunnen vaststellen waar de bottelnekken zitten en kan deze tijdig herkennen.
Doelgroep:
De cursus is bestemd voor zorgprofessionals en beleidsmedewerkers van zorgaanbieders.