Cursus

€ 249,-

Het versterken van de sociale basis - Wat werkt in de praktijk?

2 december 2021

Utrecht
 • De definities van de sociale basis, het voorliggend veld en de sociale basisinfrastructuur
 • Partijen betrokken bij de sociale basis en hun rollen daarin
 • Resultaten meten en zichtbaar maken
 • Aan de slag met eigen praktijkvoorbeelden

Berghauser Pont Academy verzorgt alle cursussen op een coronaproof locatie. Als u niet wil of mag reizen, kunt u deze cursus ook volgen via een livestream met interactie. Met beide opties behaalt u uw studiepunten.

Inleiding

Gemeenten zijn volop bezig met de volgende stap in de transformatie: het versterken van de sociale basis. Zeker door de coronacrisis is prioritering cruciaal en zal 'preventie: de basis op orde' nog meer de focus krijgen. Gemeentelijke beleidsmakers, inwoners en maatschappelijke partners willen problemen van mensen zoveel mogelijk voorkomen en eerder signaleren. Er moet meer naar elkaar worden omgekeken en ingezet worden op buurtinitiatieven. De kreet die vaak wordt genoemd is: ‘de beweging naar voren te maken’. Hiermee wordt bedoeld dat alle inwoners mee kunnen doen en, eventueel met extra ondersteuning, zo lang mogelijk kunnen (blijven) thuis wonen. Een wens van iedereen. Maar hoe versterk je deze sociale basis? Wat is de rol van sociale professionals, beleidsmedewerkers, burgers en het wijkteam bij het realiseren van een sterke sociale basis?  In welke gevallen is het versterken van de sociale basis succesvol en wanneer niet?

Tijdens deze cursus wordt vanuit theorie en praktijk ingezoomd op deze thematiek. De verschillende uitdagingen en vraagstukken worden behandeld waar gemeenten mee te maken hebben. Er wordt in het bijzonder aandacht besteed aan opgavegericht werken en hoe deze werkwijze ingezet kan worden als krachtig instrument voor het werken aan de sociale basis. Tevens wordt besproken hoe maatschappelijke impact van het versterken van de sociale basis kan worden gemeten.

Inhoud en resultaat

Na het volgen van deze cursus kent u het belang van de sociale basis en welke rol deze heeft in de transformatie binnen het sociaal domein. U weet wat wel en wat niet werkt op basis van praktijkvoorbeelden en krijgt inzicht in welke samenwerkingen relevant zijn en welke rol(len) hierin zijn weggelegd voor de gemeente. U kunt de opgedane kennis meteen praktisch toepassen tijdens uw werkzaamheden.

Doelgroep

Deze cursus is bestemd voor: gemeentelijke beleidsmedewerkers sociaal domein

Programma

12:30 – 13:00 uur
Ontvangst met broodjes

13:00 – 14:30 uur
Blok 1

• Inleiding over de definities van de sociale basis, voorliggend veld en sociale basisinfrastructuur
• Analyse van betrokken partijen en rollen
• De rol van de gemeente

Hinke Stallen
Marloes Westerveld

14:30 – 14:45 uur
Pauze

14:45 – 16:15 uur
Blok 2

• Werken met eigen praktijkvoorbeelden
• Resultaten meten en zichtbaar maken

Hinke Stallen
Marloes WesterveldDocenten

Marloes Westerveld
Senior adviseur Sociaal Domein bij BMC
 
Marloes Westerveld heeft als specialist Sociaal Domein jarenlange ervaring binnen welzijn-en zorg vraagstukken. Het accent ligt op transformatieprocessen binnen de gemeente zoals een optimale samenwerking tussen uitvoering en beleid bij gemeenten. Daarnaast ligt haar expertise ook op het verbeteren van de samenwerking tussen maatschappelijke partners, zodat in iedere wijk een passend aanbod aanwezig is. Bij deze projecten staan de behoeften van de inwoner centraal. In haar rol als project- manager ontwikkelt zij samen met verschillende maatschappelijke partners onder andere projecten als de gezonde wijkaanpak, verbinding eerste lijn met welzijn en de samenwerking tussen huisartsen gemeente en welzijnspartijen.
Hinke Stallen
Senior adviseur/onderzoeker Sociaal Domein bij BMC
 
Hinke Stallen is senior adviseur/onderzoeker Sociaal Domein bij BMC. In haar werk evalueert zij gemeentelijke programma’s, onderzoekt de effectiviteit van lopend beleid en brengt cliëntervaringen in beeld. Hinke spreekt in haar werk met diverse betrokkenen (van de bestuurder tot de eindgebruiker) en dit geeft haar een brede blik op gemeentelijke vraagstukken. Zo deed zij onderzoek naar de maatschappelijke impact van een project voor tienermoeders en doet zij onderzoek naar ervaringen van cliënten met Wmo- of Jeugdhulp in diverse gemeenten. Hinke brengt graag het perspectief van de inwoner op een aansprekende manier in beeld, zodat zijn of haar belevingswereld inzichtelijk wordt.

Materiaal

 • Digitale hand-outs en eventueel aanvullend digitaal materiaal

Studiepunten

Studiepunten en -uren

Voor deze cursus/opleiding kunt u 3 studie-uren rekenen.

BP Studieuren33

Aanmelden

Datum, Locatie en Prijs

 • 2 december 2021
 • 13:00 - 16:15
 • Utrecht
 • € 249,-
  • Genoemde bedragen zijn exclusief 21% btw
  • Prijs is inclusief complimentary koffie en thee
  • Uw keuze voor deelname via livestream of fysiek kunt u op een later moment doorgeven
Aanmelden

Referenties
Prima basiscursus over sociale basis.

ook interessant voor u

Incompany

Deze cursus liever met uw eigen team en op maat bij u op kantoor? Dat kan! De voordelen van incompany op een rij:

 • De training is altijd maatwerk
 • U bereikt als team hetzelfde niveau
 • Voorafgaand een vrijblijvend intakegesprek met de trainer(s)
 • Bedrijfsspecifieke situaties worden betrokken
 • U bepaalt de data van de training

Vragen over de Cursus?

Meer weten?

Heeft u nog vragen of wilt u persoonlijk studieadvies? We staan u graag te woord over de mogelijkheden. Via onderstaand contactformulier kunt u contact opnemen met de klantenservice. Wilt u direct contact met de betreffende programmamanager? Bekijk dan de contactgegevens rechts.

Crescens Akkermans
Programmamanager, Berghauser Pont Academy
 
U kunt contact opnemen met Crescens via 06 107 190 78 of via crescens@berghauserpont.nl