Inleiding
Om het nieuwe vergunningvrij bouwen onder de Omgevingswet te kunnen begrijpen is het in eerste instantie nodig om ‘de knip’ van de bouwactiviteit te begrijpen. De ene kant van de knip betreft de activiteit die ziet op de bouwtechnische kwaliteit, en de andere kant is de activiteit die ziet op de ruimtelijke kwaliteit. In het nieuwe vergunningvrij bouwen zijn de mogelijkheden om zonder vergunning een bouwwerk te realiseren ook opgeknipt in de bovengenoemde activiteiten. Om een bouwwerk onder de Omgevingswet geheel vergunningvrij te kunnen realiseren moet het bouwwerk zowel voldoen aan twee vergunningvrije (bouw)activiteiten, de criteria van Bouwbesluittoetsvrije bouwwerken als ook aan de criteria voor een Omgevingsplanactiviteitvrij bouwwerk.
Daarnaast zijn de vergunningvrije bouwmogelijkheden ook gesplitst in een deel dat landelijk uniform wordt geregeld in het Besluit bouwwerken leefomgeving en een deel dat via de Bruidsschat in hoofdstuk 22 van het gemeentelijk Omgevingsplan is (terug) gekomen. Dat betekent dus dat veel voorkomende vergunningvrije bouwregels door de gemeente kan worden gewijzigd.
Om de nieuwe regelgeving goed te doorgronden en toe te passen moet je dus de basis goed kennen. Men kent alleen de hoofdlijnen en/of snapt de systematiek niet goed. Dan gaat het in de praktijk fout.
De complexiteit van het huidige vergunningvrij bouwen blijft in essentie gelijk omdat in de basis begrippen als (gebouw)erf, achtererfgebied, bebouwingsgebied en alle andere lastig te doorgronden begrippen niet wijzigen. Tenzij de gemeenten in hun eigen Omgevingsplan nieuwe regels met begrippen gaat opnemen. Tot die tijd blijven deze begrippen van betekenis. Jurisprudentie op dat gebied ontwikkelt zich nog steeds en bevestigt de complexiteit.
Ben je op zoek naar meer verdieping over deze complexiteit en/of op de hoogte zijn van de (laatste stand van zaken) omtrent de jurisprudentie, dan is de cursus Actualiteiten en jurisprudentie vergunningvrij bouwen aan te bevelen.
Inhoud en resultaat
In deze cursus worden de basisbeginselen van de Omgevingswet en ‘de knip’ van de bouwactiviteit op praktische en gestructureerde wijze op een rijtje gezet. Daarbij wordt uiteraard het accent gelegd op de wijzigingen. Het zoeken en toepassen van de verschillende vergunningvrije activiteiten in het Besluit bouwwerken leefomgeving en het gemeentelijk Omgevingsplan is een rode draad in deze dag. Als gevolg van veel toepassen hebben de deelnemers na afloop van deze cursus het vergunningvrij bouwen onder de Omgevingswet (weer) scherp. Tijdens de cursus is er veel ruimte voor eigen inbreng, discussie en inbrengen van voorbeelden. Na afloop van deze cursus begrijp je de basis weer beter en ben je weer helemaal op de hoogte met betrekking tot het nieuwe vergunningvrij bouwen.
Doelgroep
De cursus is bestemd voor mensen:
- Medewerkers intake/frontoffice
- Vergunningverleners en casemanagers
- Handhavers en toezichthouders/inspecteurs bouwen en milieu
- Beleidsmedewerkers/coördinatoren ruimtelijke ordening en milieu
- Juristen bouw, ruimtelijke ordening, toezicht en handhaving
- Adviseurs bouwen en architecten
Zij zijn werkzaam bij gemeenten, omgevingsdiensten, provincies, adviesbureaus en advocatuur.