Aanleiding
De invoering van de Omgevingswet vraagt van alle betrokkenen een stevige gedragsverandering. Of je nou vergunningverlener, omgevingsadviseur of toezichthouder bent, bij een gemeente werkt, een provincie of een omgevingsdienst. Kijkend naar de aard van de veranderingen ligt hierbij een ‘op groei gerichte mindset’ voor de hand. Een mentaliteit die zichtbaar wordt door onder meer een open houding, grenzen verleggen en flexibiliteit. Aan de andere kant is ook een ‘op stabiliteit gerichte mindset’ wel handig. Nieuwe (juridische) processen en verhoudingen vragen tenslotte ook om een goede borging bijvoorbeeld.
Met andere woorden: voor het werken met de nieuwe Omgevingswet zijn er ingrediënten van beide type mindsets nodig.
- Heb jij een op groei of juist een op stabiliteit gerichte mindset?
- Ben jij je bewust van je standaard overtuigingen en oordelen en weet je wat die voor impact hebben op je gedrag?
Om je nog beter voor te sorteren op de invoering van de Omgevingswet en vooral om ook daarna effectief te blijven is het goed om je huidige manier van denken én werken eens grondig tegen het licht van de nieuwe Omgevingswet te houden. Gelukkig hoef je geen hersenwetenschapper te zijn om dit te kunnen doen, het is eigenlijk best eenvoudig. Het enige dat nodig is, is even tijd vrij maken voor jezelf en een beetje nieuwsgierigheid naar hoe ‘anders denken’ kan bijdragen aan ‘anders doen’.
Inhoud en resultaat
In de training stappen we in de wereld van de mindsets, en dan specifiek gericht op de Omgevingswet. We maken kennis met de bouwstenen ervan en projecteren die op de door de deelnemers ingebrachte ontwikkelwensen (concrete cases met een veranderopgave). De deelnemers kijken dus niet alleen naar nieuwe vaardigheden en competenties maar nemen ook (en vooral) een duik in hun eigen denkwereld. Laagdrempelig en zeker niet confronterend. De rode draad in de training vormen de individuele uitkomsten van de Mindset-scan. Aan de hand hiervan wordt stap voor stap duidelijk welke mindset aansluit op de specifieke opgaven en hoe die in vaardigheden en competenties kunnen worden vertaald. Zo krijgen de deelnemers voor zichzelf helder wat ze kunnen ontwikkelen of juist mogen loslaten. Vaak gaan die keuzes over dilemma’s rond onder meer:
- Gebaande paden en/of nieuwe wegen;
- Logica en/of gevoel;
- Veiligheid en/of fouten maken;
- Feiten en/of verbeelding;
- Alleen en/of samen;
- Theorie en/of praktijk.
Aan het einde van de training hebben de deelnemers een prima beeld van de ingrediënten van een ‘Omgevingswet gerichte mindset’ die past bij hun specifieke opgaven. Verder hebben zij helder:
- Welke persoonlijke routines in denken zullen helpen en welke niet
- Wat ze anders kunnen doen in gedrag om effectiever te worden
- Hoe een gedragsverandering in gang gezet wordt, je die volhoudt en borgt.
De training is zo gemaakt dat iedereen aan het einde van de dag concrete handvatten heeft om nog effectiever te worden. Zij kunnen er als het ware meteen mee aan de slag!
Wanneer teams de training volgen wordt ook gekeken naar de collectieve mindset. Welke gedeelde overtuigingen en oordelen spelen in de groep een rol en welke zullen de opgaven bevorderen of juist belemmeren?
Doelgroep
De training is bedoeld voor iedereen werkzaam bij gemeenten, provincies en omgevingsdiensten met een eigen ontwikkelwens in het kader van de nieuwe Omgevingswet en die benieuwd is naar hoe zijn of haar manier denken hierbij kan helpen.