Inleiding
Overheden behartigen publieke belangen. Zo hebben gemeenten de taak om uitkeringen te verstrekken, om de Wmo uit te voeren, om jeugdhulp te regelen, om een bestemmingsplan vast te stellen en nog veel meer. Overheden maken bij de uitvoering van hun taken gebruik van het publiekrecht, denk aan de Gemeentewet, de Algemene wet bestuursrecht, de Wet ruimtelijke ordening, de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, de Jeugdwet.
Bij de uitoefening van deze publieke taken maken overheden ook ruim gebruik van privaatrecht. Soms hebben overheden de keuze om gebruik te maken van publieke of juist private instrumenten, bijvoorbeeld het maken van een exploitatieplan of het aangaan van een anterieure overeenkomst. Soms ook zetten overheden private instrumenten in voor het uitvoeren van publieke taken. Zo kunnen overheden aandeelhouder zijn in een vennootschap voor energievoorziening of afvalverwerking of heeft een overheid een benoemingsbevoegdheid voor de bestuurders van een stichting die taken in het sociaal domein uitvoert.
Inhoud en resultaat
Aan het eind van de cursus:
- Heeft u inzicht in de verhouding tussen publiek- en privaatrecht
- Weet u voor welke taak het publiekrecht verplicht moet worden gevolgd
- Weet u waar er keuze is tussen inzet van publiek- en privaatrecht
- Overziet u welke soorten overheidsovereenkomsten er zijn
- Weet u waar u op moet letten wanneer overheden overeenkomsten aangaan
- Kent u het verschil tussen publieke en private rechtspersonen
- Weet u wat de verschillen zijn tussen de bevoegdheden van publieke bestuurders in publieke of private rechtspersonen.
Doelgroep
Ambtenaren, juristen en beleidsmedewerkers bij gemeenten, provincies, waterschappen, samenwerkingsverbanden, gemeenschappelijke regelingen: omgevingsdiensten, GGD-en, uitvoeringsdiensten. En juristen die regelmatig met overheden te maken hebben en die bijvoorbeeld werkzaam zijn in de zorg, het onderwijs, energie en andere (semi)publieke sectoren.