Inleiding
Je bent als programmamanager verantwoordelijk voor het opstellen van de Omgevingsvisie. Dit wil het college zo samenwerkingsgericht mogelijk doen. Veel mensen betrekken, veel belangen op tafel krijgen. Hoe kom je tot een gedragen proces en tot een product waar iedereen zich gehoord en bij betrokken voelt? Wat ga je doen? En hoe haal je de planning?
In deze tweedaagse opleiding krijgt je handvatten om deze opgave op een goede manier op te zetten en resultaten te boeken. Daarbij maak je gebruik van de agile principes die het tempo bepalen en herken je de groepsdynamiek die bijdraagt aan de inhoud van de visie. In deze tweedaagse training wordt inzicht gegeven in aanpakken van complexe maatschappelijke opgaven, waarbij het vraagstuk leidend is en niet de interne organisatie. Centraal staan de methoden van ‘agile werken’ in een publieke context en het stimuleren van een op groei gerichte samenwerkingsmentaliteit.
Aanleiding opgavegericht werken
Maatschappelijke opgaven worden steeds complexer en de aanpak ervan kan niet zonder netwerkachtige verbindingen. Dit vraagt om een op groei gerichte samenwerkingsmentaliteit, waar agile organiseren een belangrijke rol speelt vanwege de snelle en flexibele manier van werken zonder de kwaliteit uit het oog te verliezen. Wanneer er wordt samengewerkt is er sprake van invloed op elkaar; de zogenoemde onderstroom en bovenstroom.
Inhoud en resultaat
Deze training biedt een andere en verfrissende kijk op opgavegericht werken. Thema’s als agility, gedeeld leiderschap, mindsets en menselijke drijfveren worden aan de hand van door de deelnemers ingebrachte praktijksituaties in samenhang bekeken.
In de training wordt kennisoverdracht gecombineerd met concreet oefenen met de maatschappelijke opgave.
- De deelnemers hebben een vraagstuk op hun bordje en voelen de verantwoordelijkheid.
- De maatschappelijke vraagstukken die aan bod komen zijn breed, bijvoorbeeld de gemeentelijke duurzaamheidsagenda of de aanpak van een Regionale Energiestrategie.
- Aan de hand van inhoudelijke uitgangspunten rond de zojuist genoemde thema’s wordt stapsgewijs gewerkt aan kennisontwikkeling, nieuwe inzichten en aanknopingspunten om hier in de praktijk mee verder te gaan

Agile werkmethoden bieden houvast in een weerbarstige werkelijkheid je doel te bereiken.
- Een belangrijk ander onderdeel van de training vormt de Mindset-scan. De ‘score’ van deze unieke vragenlijst biedt deelnemers inzicht in hun ontwikkelpotentie en hoe die optimaal kan worden gebruikt.
- Na de training is een deelnemer in staat om een plan van aanpak te schrijven voor de aanpak van een complexe opgave op basis van de Agile principes. Ook heeft hij het inzicht om een groepsproces te begeleiden van een team dat hiermee aan de slag gaat.
Doelgroep
De training is geschikt voor iedereen die bezig is of binnenkort gaat met complexe maatschappelijke opgaven. In het bijzonder projectleiders, programmamanagers, teamleiders en beleidsmedewerkers in het openbaar bestuur en bij maatschappelijke organisaties. De training is bij uitstek geschikt voor projectleiders van onderdelen van de Omgevingswet, de Regionale Energiestrategie en integrale opgaven, zoals de bodemdaling, stikstofproblematiek etc.