Inleiding
Grondbeleid ziet op het tijdig de beschikking kunnen krijgen van grond voor het feitelijk realiseren van ruimtelijke doelstellingen als een gebiedsontwikkeling. De zeggenschap over het of, hoe en wanneer van een gebiedsontwikkeling ligt bij de overheid. Het fysiek realiseren van het gewenste andere grondgebruik wordt veelal uitgevoerd door marktpartijen. De overheid krijgt daarbij haar kosten die samenhangen met een gebiedsontwikkeling vergoed. Op basis van het grondrecht eigendom komt de resterende eventuele meerwaarde van grond aan de eigenaar.
Sturend Grondbeleid
Sturend Grondbeleid ziet op het onder regie van de overheid in onderlinge samenhang inzetten van de grondbeleidsinstrumenten. Doel hiervan is het tijdig de beschikking krijgen over grond nodig voor het feitelijk realiseren van een gebiedsontwikkeling. Daarbij is uitgangspunt dat er geen gebied in Nederland wordt ontwikkeld zonder dat er tussen de gemeente en marktpartijen wordt onderhandeld en samengewerkt. Overheden en marktpartijen gaan daarbij met elkaar in onderhandeling over de samenwerking bij gebiedsontwikkeling. Daarvoor is het nodig de eigen onderhandelingspositie te kennen door te weten hoe en wanneer de verschillende grondbeleidsinstrumenten kunnen worden ingezet.
Instrumenten onder de Omgevingswet
Onder de Omgevingswet worden bekende instrumenten opnieuw vormgegeven, zoals het voorkeursrecht, de onteigening en landinrichting (herverkaveling). Ook ziet de Omgevingswet op het introduceren van het nieuwe instrument van de stedelijke kavelruil. Verder zijn ook de regels over kostenverhaal (financiële bijdragen aan de grondexploitatie) aangepast.
Inhoud en resultaat
De cursus biedt u inzicht in de laatste stand van zaken van het in onderlinge samenhang toepassen van de grondbeleidsinstrumenten om tijdig over de grond te beschikken. We gaan daarbij uit van de wijzigingen die de invoering van de Omgevingswet met zich mee zal brengen. De cursus bestaat uit de volgende onderdelen:
- Geschiedenis, stand van zaken uitgangspunten grondbeleid
- Planmatige minnelijke verwerving
- Voorkeursrecht
- Realisatie overeenkomst en kostenverhaal (anterieure overeenkomst)
- Onteigening
- Planschade en Nadeelcompensatie
- Per instrument de gevolgen van de eventuele invoering van de Omgevingswet
- Cultuuromslag Omgevingswet
Na deze cursusdag bent u op de hoogte van de huidige praktijk van het grondbeleid, de bijbehorende strategische afwegingen en van wat de Omgevingswet terzake brengt.
Doelgroep
Deze cursus is bedoeld voor:
- Juristen en beleidsmedewerkers grondzaken, vastgoed en ruimtelijke ordening werkzaam bij gemeenten en andere overheden;
- Locatie ontwikkelaars werkzaam bij marktpartijen;
- Advocaten, grondzakenadviseurs, rentmeesters en andere vastgoedprofessionals betrokken bij gebiedsontwikkelingen.