Workshop

€ 249,-

Transformatie GGZ in Nederland

24 november 2020

Utrecht
 • Het verschil tussen medische en sociale psychiatrie
 • GGZ in de gemeentelijke context: concretiseren van een GGZ-vriendelijke gemeente

Berghauser Pont Academy verzorgt alle cursussen op een coronaproof locatie, voor meer info klikt u hier

Als u niet wil of mag reizen, kunt u elke cursus ook via een livestream volgen; twee opties dus! Met beide haalt u uw studiepunten binnen.

Inleiding

Psychiatrie kent vele gedaanten en is als medische wetenschap anno 2019 nog elke dag onderwerp van hevige discussie. De kijk op mensen die, om welke reden dan ook, niet goed meekunnen in onze maatschappij verandert in snel tempo. Afwijkend gedrag is onwenselijk. Niet mee kunnen zien we steeds meer als een gebrek aan motivatie. Onze maatschappij wordt complexer, solidariteit neemt af en uitval ligt op de loer.

Gemeenten staan sinds 2015 aan de lat om de zorg en ondersteuning voor mensen met psychische problemen te organiseren, dichtbij mensen en afgestemd op lokale steunstructuren. Zij voeren deze taak uit tegen de achtergrond van grote bezuinigingen enerzijds, marktwerking en weerstand van zorgaanbieders anderzijds. Dat is geen gemakkelijke opgave. Kleurrijke en kwetsbare mensen met een psychische kwetsbaarheid die van beschermde woonparken naar wijken en dorpen verhuizen stellen eisen aan de solidariteit en veerkracht van de leefomgeving. Behandelafdelingen die ophouden te bestaan maken dat mensen veel vroeger dan een aantal jaar geleden alweer naar huis gestuurd worden. Vanaf 1 januari 2020 wordt de Wet verplichte GGZ ingevoerd waarbij er opnieuw extra taken voor gemeenten en zorgorganisaties ontstaan. Een scheur kondigt zich aan in de GGZ tussen de medische psychiatrische voorzieningen en de sociale psychiatrie die thuishoort in de gemeentelijke context. Onze kijk op ziekte en gezondheid verandert: een volgende transformatie van de GGZ is op handen. In deze cursus wordt u in vogelvlucht meegenomen in de transformatie van de GGZ.

Inhoud en resultaat

Na de cursus:Weten deelnemers het verschil tussen medische en sociale psychiatrie, kennen en herkennen deelnemers kenmerken van ziekte-, en gezondheidsdenken. Denk hierbij aan het classificatiesysteem DSM en globale uitgangspunten van de psychopathologie versus het gedachtengoed van o.a. Machteld Huber;Kennen deelnemers macro-financiële ontwikkelingen en economische betekenis van de GGZ sector;Weten deelnemers de positieve effecten van marktwerking in de GGZ en welke rol de gemeente hierin kan spelen;Begrijpen deelnemers de meerwaarde en mogelijkheden van de inzet van (naasten) GGZ ervaringsdeskundigen;Kennen deelnemers de gemeentelijke basisvoorwaarden (minimaal noodzakelijke GGZ infrastructuur) binnen het sociaal domein;

Doelgroep

De cursus is bestemd voor management en beleidsbepalers van zorginstellingen in het sociaal domein en van gemeenten. De cursus is ook bestemd voor betrokken professionals die hun GGZ beroepspraktijk beter willen begrijpen en invloed willen uitoefenen op de toekomst van de GGZ.

Programma

 • Oude psychiatrie voor 1970
 • Transformatie naar rehabilitatie GGZ
 • Transformatie naar een GGZ vol medische mogelijkheden
 • Huidige tijdvak: balans opmaken en keuzes maken.
 • GGZ in de gemeentelijke context: concretiseren van een GGZ vriendelijke gemeente

Docenten

Jack van der Kruijs
Specialist Sociaal Domein/Managing consultant
 
Jack van der Kruijs heeft als specialist Sociaal Domein jarenlange ervaring binnen de Jeugdzorg, GGZ en Justitie. Zijn expertise ligt op het ondersteunen van gemeenten bij transformatie- en implementatieprocessen, met bijzondere aandacht voor de positie van ervaringsdeskundigen en hun naasten. Jack werkt als zelfstandig adviseur vanuit Phaedrus Advies en management is ambassadeur van de Nieuwe GGZ en initiatiefnemer van het landelijk netwerk ‘GGZ-vriendelijke gemeente’.
 
Lees artikelen op Sociaalweb
Bekijk LinkedIn profiel

Materiaal

U ontvangt een documentatiemap met de hand-outs.

Studiepunten

Studiepunten en -uren

Voor deze cursus/opleiding kunt u 3 studie-uren rekenen.

BP Studieuren33

Aanmelden

Datum, Locatie en Prijs

 • 24 november 2020
 • 13:30 - 17:30
 • Utrecht
 • € 249,-
 • Cursusprijs is incl. koffie en thee

  • Gezien alle onzekerheid over de ontwikkelingen vragen wij u pas op een later moment welke optie u kiest: deelnemen op locatie of via de livestream, u hoeft nu dus nog niet te beslissen.
  • Indien u gebruik maakt van de livestream ontvangt u een korting van € 50,- op de cursusprijs.

  Genoemde bedragen excl. btw 21 %

Aanmelden

Referenties

ook interessant voor u

Incompany

Deze cursus liever met uw eigen team en op maat bij u op kantoor? Dat kan! De voordelen van incompany op een rij:

 • De training is altijd maatwerk
 • U bereikt als team hetzelfde niveau
 • Voorafgaand een vrijblijvend intakegesprek met de trainer(s)
 • Bedrijfsspecifieke situaties worden betrokken
 • U bepaalt de data van de training

Ook interessant voor u

Vragen over de Cursus?

Meer weten?

Heeft u nog vragen of wilt u persoonlijk studieadvies? We staan u graag te woord over de mogelijkheden. Via onderstaand contactformulier kunt u contact opnemen met de klantenservice. Wilt u direct contact met de betreffende programmamanager? Bekijk dan de contactgegevens rechts.

Hanna Rab
U kunt contact opnemen met Hanna via 020 – 8200 908 of via hanna@berghauserpont.nl